V letu 2020 smo priča dvojni krizi: prva je zdravstvena, nastala zaradi izbruha pandemije covida-19, druga pa splošna kriza zaupanja in verodostojnosti ter razširjenih kampanj dezinformiranja in manipuliranja. Prvi val letošnje pandemije je bil dober opomnik glede obeh kriznih vidikov, saj je opozoril, da preobilje informacij, ki jih neustavljivo in (navidezno) zastonj širijo zlasti globalne platforme družbenih medijev, ne zagotavlja dobre obveščenosti.

V negotovih časih postaneta očitni potreba po kakovostnem novinarstvu in njegova nepogrešljivost, kajti le etično novinarsko obveščanje javnosti lahko prepreči pretirano zmedo, preplah in celo paniko, hkrati pa je v naglem sosledju sprejemanja za državljane pomembnih odločitev toliko bolj nujen učinkovit nadzor političnih oblastnikov.

Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede predlagane spremembe medijske zakonodaje ocenjuje kot neprimerne, škodljive in nevarne. Profesorji opozarjajo, da brez poglobljene strokovne razprave predlogov sprememb ni mogoče popraviti ali izboljšati. Profesorji so svoje misli zbrali v zborniku Premisleki o prihodnosti javnih medijev.

Sorodna novica Katedra za novinarstvo poziva k umiku predlogov medijske zakonodaje