Glava kipa Amenhotepa III., ki so jo odkrili pred nekaj dnevi, meri 2,5 metra. Foto: EPA
Glava kipa Amenhotepa III., ki so jo odkrili pred nekaj dnevi, meri 2,5 metra. Foto: EPA
Pogrebni tempelj Amenhotepa III.
Dvanajsti najbogatejši vladar v zgodovini je zgradil veličasten pogrebni tempelj. A gradil je nepremišljeno, preblizu Nila in v napačni višini, zaradi česar so poplave tempelj v 200 letih že dodobra poškodovale. Do danes od templja ni ostalo skoraj nič. Foto: New York Public Library

Trup približno 3.000 let starega kipa so sicer odkrili že lani, 2,5 metra visoko glavo pa so arheologi iz peska ob pogrebnem Amenhotepovem templju v Luksorju izvlekli šele pred nekaj dnevi. Vodja egiptovskega arheološkega urada Zahi Havas je o kipu zapisal: "Gre za mojstrovino velike umetniške vrednosti, prikazuje pa portret faraona z zelo mladostnimi in finimi potezami." Trup, ki so ga odkrili že lani, pa zaznamujejo na prsih prekrižane roke, ki držijo kraljeve insignije.

Giovanni Battista Belzoni in Henry William Beechey, namreč meri 2,9 metra.

Dvanajsti najbogatejši vladar v zgodovini
V zadnjih letih so arheologi odkrili več z Amenhotepom III. povezanih spomenikov ali njihovih fragmentov. V resnici je Amenhotep zapustil nekaj najimenitnejših spomenikov novega egipčanskega kraljestva. To mu je omogočilo tudi izredno bogastvo. Revija Forbes, ki vsako leto izračunava dohodke najbogatejših Zemljanov in pripravlja lestvice največjih denarnih mogotcev, je pred nekaj leti objavila tudi seznam najbogatejših ljudi v vsej zgodovini. Amenhotep je zasedel dvanajsto mesto.

Slaba statika in slaba lokacija velikega pogrebnega templja
Arheologi so imeli v zadnjem času predvsem srečo z brskanjem po Amenhotepovem pogrebnem templju in njegovi okolici. Prav ta tempelj velja za največji Amenhotepov spomenik in dejansko je bil to v svojem času tudi največji verski kompleks v Tebah. Na žalost so bili Amenhotep in njegovi gradbeni mojstri bolj slabi statiki. Tempelj so zgradili na prenizki višini in preblizu Nila, zato so ga poplave v samo dvesto letih dodobra uničile. Do danes ni od templja s površino 350.000 kvadratnih metrov ostalo skoraj nič.