V Generali galeriji na Dunajski cesti v Ljubljani so odprli razstavo slikarke Anje Jerčič Jakob. Na samostojni razstavi z naslovom Obrobja se predstavlja s slikami večjega formata, s katerimi vabi v svet narave. Razstava bo na ogled do 18. novembra.

Kot je zapisala kustosinja galerije Petra Bizilj Silva, slikarka z razstavo vabi gledalca v svet subtilnega raziskovanja narave in njenih nevidnih, a nenehnih preobrazb. V galeriji se bo umetnica predstavljala s tremi vsebinsko ločenimi, a hkrati povezanimi serijami – Plevel, Glave in Slivnik, skozi katere v 17 slikah, nastalih med letoma 2021 in 2024, oživlja drobne trenutke naravnih procesov. "Serijo del zaznamujejo izjemen občutek za podrobnosti, barvna dinamika in združevanje različnih slikarskih tehnik," je presodila kustosinja.

Anja Jerčič Jakob se je rodila leta 1975 v Slovenj Gradcu. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in na isti ustanovi leta 2004 končala magistrski študij grafike pri profesorju Branku Suhyju. Leta 2007 je magistrirala še iz slikarstva pod vodstvom mentorice Metke Krašovec.

Pri svojem delu pogosto uporablja različne slikarske tehnike in materiale, kot so platno, juta in les. Njena dela vključujejo raziskovanje narave, življenjskega cikla in minljivosti, pri čemer daje poseben poudarek trajnostnim praksam. Poleg slikarstva se od leta 2016 posveča tudi pedagoškemu delu kot docentka za slikarstvo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in deluje v rezidenčnem centru MGLC Švicarija.

Razstava Obrobja bo tretja razstava v Generali galeriji letos, ko galerija praznuje 10. obletnico delovanja. Razstavišče Generali zavarovalnice je namenjeno podpori mladim slovenskim umetnikom, domačemu likovnemu ustvarjanju in slovenski kulturni dediščini, piše v sporočilu za javnost.