Stanovanjska rezidenca Urbani gozd bo imela 392 stanovanjskih enot. Foto: Koichi Takada
Stanovanjska rezidenca Urbani gozd bo imela 392 stanovanjskih enot. Foto: Koichi Takada

"Presrečni smo ob napovedi, da je projekt dobil vsa dovoljenja za začetek gradnje Urbanega gozda v Queenslandu v Brisbanu v Avstraliji," so zapisali iz biroja Koichi Takada na LinkedInu in dodali, da bodo v sodelovanju z razvojno skupino Aria Group "ustvarili najbolj zeleno stanovanjsko zgradbo v Avstraliji".

Sorodna novica Pretkan načrt Bruslja: Zelena Evropa bo vnesla tudi drugačen način življenja

Ambiciozni projekt je bil sicer napovedal in zasnovan že pred časom.

"V Avstraliji je Jean Nouvel zasnoval One Central Park, ki je prav tako lepa zgradba, nagrajena s 5 Green star, a to je to, več od tega ni. Arhitekti pa moramo ustvariti ne le ekologije bolj zelenih mest, prispevati k brezogljičnosti in oblikovati do planeta prijazne zgradbe, poskrbeti moramo tudi za to, da bodo ljudje kot skupnost živeli bolj zdravo, in to v mestu. Ravno ta holistični pristop je zelo nov in ga ni naredil še nihče," je dejal arhitekt pred časom za MMC.

Urbani gozd bo imel t. i. živo fasado, saj bo v večjem delu zaraščena in obraščena z rastlinami. Foto: Koichi Takada
Urbani gozd bo imel t. i. živo fasado, saj bo v večjem delu zaraščena in obraščena z rastlinami. Foto: Koichi Takada

Poudarek na avtohtonih sortah rastlin

Če imajo Milančani Bosco vertikale ali Navpični gozd, bodo imeli Avstralci Urbanega.

Projekt stanovanjske zgradbe je zasnovan kot 30-nadstropna brezogljična zgradba, ki bo imela 392 stanovanjskih enot.

A bolj kot to je zanimiva njena fasada, t. i. živa fasada, ki jo bo prekrivalo več kot tisoč dreves in približno 20.000 rastlin, med katerimi jih bo 259 avtohtonih avstralskih sort. Te bodo vzgojene na posebej za ta namen zasnovani kmetiji v bližini Brisbana, ko bodo dovolj zrasle, pa jih bodo presadili na balkone objekta.

A to še ni vse, stanovalci rezidenčne zgradbe bodo lahko tudi sami uporabljali omenjeno kmetijo, in sicer ob koncih tedna za sproščanje. Tja se bodo lahko zapeljali kar z električnimi avtomobili, ki se bodo polnili z energijo iz sončnih panelov – ti bodo postavljeni na vrhu zgradbe.

Bazen in zeliščni vrt na strehi

Bazen na vrhu strehe bodo lahko uporabljali stanovalci. Foto: Koichi Takada
Bazen na vrhu strehe bodo lahko uporabljali stanovalci. Foto: Koichi Takada

Prav vsaka stanovanjska enota v Urbanem gozdu bo imela svoj balkon v slogu verande, ki je sicer tipičen element za to subtropsko podnebje. Rastline pa bodo del trajnostnega elementa objekta, saj bodo nudile tako naravno senco kot tudi izolacijo.

Na dvoetažni strehi objekta bo zelena površina, če smo natančnejši, vrt z zelišči, pa tudi bazen in površine za sproščanje.

Zasebni investitor, ki misli tudi na javno dobro

Posebnost tega trajnostno naravnanega objekta pa je tudi v tem, da poskuša integrirati zasebno investicijo z javnim prostorom.

Da bi okoliškim prebivalcem vrnili izgubljeni prostor, je pritlični del objekta dvignjen, s čimer je površina pod objektom podaljšek okoliškega parka.

Ta bo imel kar 1642 kvadratnih metrov površine, med drugim pa bo obiskovalce tudi informiral o sami zasnovi zgradbe, posajenih rastlinah in biodiverziteti.