Italijanski filmarji so napovedali, da bodo 66. Mostro pospremili s protesti, s katerimi želijo opozoriti na krčenja državnih financ za domačo filmsko produkcijo. Foto: EPA
Italijanski filmarji so napovedali, da bodo 66. Mostro pospremili s protesti, s katerimi želijo opozoriti na krčenja državnih financ za domačo filmsko produkcijo. Foto: EPA
Michael Moore
Režiserji, kot sta Michael Moore in Fatih Akin, ki doslej še nista imela filma v Benetkah, sta si letos za predstavitev njunih filmov izbrala prav ta festival, je ponosno poudaril Marco Müller. Foto: EPA
George Clooney
George Clooney bo v Benetkah tokrat predstavljal komedijo The Men who Stare at Goats režiserja Granta Heslowa. Foto: EPA
John Lasseter
Za življenjsko delo bodo letos nagradili mojstra animacije Johna Lasseterja, ki je med drugim tudi režiser animiranega filma Avtomobili. Foto: EPA

Tako vsaj ocenjujeta predsednik Bienala Paolo Baratta in umetniški vodja Mostre Marco Müller. V boju za zlatega leva je letos 24 filmov, v glavnih štirih sekcijah pa jih bodo med 2. in 12. septembrom predstavili 75.

Če so lani mediji pisali o pomanjkanju ameriških filmov, ki je bilo posledica predvsem stavke scenaristov, se jih je letos med tekmovalne naslove uvrstilo kar šest. Iz ZDA prihajajo na Mostro nov dokumentarec Michaela Moora Capitalism: A Love Story, A Single Man režiserja Toma Forda s Colinom Firthom in Julianne Moore v glavnih vlogah, The Road Johna Hillcoata, ki je vloge razdelil med s Charlize Theron, Vigga Mortensena in Roberta Duvalla, Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans Wernerja Herzoga (igrajo Nicolas Cage, Eva Mendes in Val Kilmer), Survival of the Dead Georgea Romera in Life During Wartime Todda Solondza.

Domačo filmsko produkcijo bodo v mestu sv. Marka zastopali Giuseppe Capotondi s filmom La doppia ora, Giuseppe Tornatore z naslovom Baaria, Francesca Comencini s filmom Lo spazio bianco in Michele Placido z Il grande sogno.

Fatih Akin prvič na Mostri
Najnovejši izdelek Soul Kitchen bo predstavil nemški režiser s turškimi koreninami Fatih Akin, ki ga poznamo po filmih Z druge strani in Z glavo ob zid. Iz Francije prihajajo naslovi Persecution Patricea Chereauja, White Material Claire Denis, 36 vues du Pic Saint Loup Jacquesa Rivelleja in Mr. Nobody Jacoja van Dormaela.

Organizatorji napovedujejo obisk cele vrste zvezdniških imen – od režiserja Stevena Soderberga, ki bo predstavljal srhljivko The Informant, pa vse do Geogrea Clooneyja, Matta Damona, Kevina Spaceyja, Ewana McGregorja in Jeffa Bridgesa. Slednjih pet bo pospremilo projekcijo komedije The Men who Stare at Goats režiserja Granta Heslowa.
Tudi projekcija srhljivke Brooklyn's Finest bo na Lido zbezala igralca Richarda Gera in Ethana Hawka, Oliver Stone pa prihaja na Mostro z dokumentarcem South of the Border.

"Režiserji, kot sta Michael Moore in Fatih Akin, ki doslej še nista imela filma v Benetkah, sta si letos za predstavitev njunih filmov izbrala prav ta festival," je ponosno poudaril Marco Müller.

Zlatega leva za življenjsko delo prejme večkratni oskarjev nagrajenec Disneyjev kreativni vodja John Lasseter. Priznanje bo prejel 6. septembra, ob tej priložnosti pa bodo filma Toy Story in Toy Story 2 prvič prikazali v 3D-tehniki.

Italijanski film obsojen na smrt
Sicer pa je predstavitev programa beneškega filmskega festivala minila tudi v znamenju protestov italijanskih igralcev in režiserjev proti vladi Silvia Berlusconija zaradi krčenja državnih financ na področju filmske proizvodnje. Proteste so napovedali tudi za čas festivala, z njimi pa želijo pritegniti pozornost medijev. Vzroke za nezadovoljstvo so demonstranti predstavili tudi Müllerju. Med drugim so stanje primerjali s Francijo, kjer je po njihovih navedbah država delež javnih sredstev za filmsko proizvodnjo letos zvišala na 513 milijonov evrov, Berlusconijeva vlada pa je italijanski film obsodila na smrt.

Z bojkotom filmskega festivala grozijo tudi italijanski filmski producenti, saj je Berlusconijeva vlada letos obljubljala dodatnih 200 milijonov evrov za filmsko produkcijo, vendar je zaradi krize obljube snedla.
V tekmovalnem programu 66. beneškega filmskega festivala najdemo:
FATIH AKIN: SOUL KITCHEN (Nemčija)
GIUSEPPE CAPOTONDI: LA DOPPIA ORA (Italija)
POU-SOI CHEANG: YI NGOI (Kitajska)
PATRICE CHÉREAU: PERSÉCUTION (Francija)
FRANCESCA COMENCINI: LO SPAZIO BIANCO (Italija)
CLAIRE DENIS: WHITE MATERIAL (Francija)
JACO VAN DORMAEL: MR. NOBODY (Francija)
TOM FORD: A SINGLE MAN (ZDA)
JESSICA HAUSNER: LOURDES (Avstrija)
WERNER HERZOG: BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS (ZDA)
JOHN HILLCOAT: THE ROAD (ZDA)
VIMUKHTI JAYASUNDARA: AHASIN WETEI (Šri Lanka)
AHMED MAHER: EL MOSAFER (Egipt)
SAMUEL MAOZ: LEVANON (Izrael)
MICHAEL MOORE: CAPITALISM (ZDA)
SHIRIN NESHAT: ZANAN-E BEDUN-E MARDAN (Nemčija)
MICHELE PLACIDO: IL GRANDE SOGNO (Italija)

JACQUES RIVETTE: 36 VUES DU PIC SAINT LOUP (Francija)

GEORGE ROMERO: SURVIVAL OF THE DEAD (ZDA)
TODD SOLONDZ: LIFE DURING WARTIME (ZDA)
GIUSEPPE TORNATORE: BAARÌA (Italija)
SHINYA TSUKAMOTO: TETSUO BULLET MAN (Japonska)
YONFAN: LEI WANGZI (Kitajska)