Uporabniki si bodo gradivo lahko izposojali in vračali tudi prek knjigomata, ki bo delal 24 ur na dan brez posredovanja knjižničarja. Foto: EPA
Uporabniki si bodo gradivo lahko izposojali in vračali tudi prek knjigomata, ki bo delal 24 ur na dan brez posredovanja knjižničarja. Foto: EPA

Celjski bibliotekarji trenutno obratujejo v prostorih nekdanje Kovinotehne, v prenovljene prostore pa naj bi se dokončno preselili do 18. januarja prihodnje leto, ko je napovedano odprtje novih prostorov.

Po besedah direktorja Osrednje knjižnice Celje Branka Goropevška bo imela nova celjska knjižnica približno 4.700 kvadratnih metrov uporabnih površin, ena izmed njenih prednosti bo tudi omogočen fizični dostop skupinam uporabnikov, ki do zdaj knjižnice zaradi arhitektonskih ovir niso mogli obiskovati.

Do bralcev še prijaznejša
Bralci bodo novejše in večkrat uporabljeno gradivo našli v prostem pristopu na policah, uporabniki pa si bodo gradiva lahko izposojali in vračali tudi prek knjigomata, ki bo delal 24 ur na dan brez posredovanja knjižničarja. Obiskovalci knjižnice, ki si bodo želeli dela v miru, bodo imeli možnost, da se umaknejo v veliko čitalnico, prav tako pa bo na voljo manjša kavarna, kjer bo mogoče prebrati časopis in uporabljati internet.

Razmišljajo tudi o uvajanju novih programov za posebne skupine ljubiteljev knjig. Boljše bodo tudi možnosti za delo Univerze za III. življenjsko obdobje. Nova knjižnica bo ponujala še računalniško učilnico za posebna izobraževanja skupin in dvorano za sprejemne dogodke, ki bo lahko sprejela okrog 80 udeležencev. Nov pa bo oddelek za avdio- in videogradiva, tudi z možnostjo gledanja in poslušanja vsebin.