Frederic Chopin je živel le 39 let. Lahko bi ga pravzaprav primerjali z današnjimi glasbenimi zvezdniki - bil je slaven, imel je zloglasno ljubico in umrl je razmeroma mlad. Foto:
Frederic Chopin je živel le 39 let. Lahko bi ga pravzaprav primerjali z današnjimi glasbenimi zvezdniki - bil je slaven, imel je zloglasno ljubico in umrl je razmeroma mlad. Foto:
Chopinov koncert v Poznanu
Poljska bo letos celo leto v znamenju Chopina. Prvi veliki slavnostni koncert so že imeli v Poznanju, naslednji sledi danes, in sicer v varšavski narodni operi. Foto: EPA

Frederic Chopin (1810-1849) ni bil eden tistih nesrečnih umetnikov, ki jim veličino priznajo šele posthumno. Eden največjih romantičnih skladateljev in glasbenikov, ki so se posvetili predvsem klavirju, je bil namreč tudi velik ljubljenec francoskega visokega meščanstva in aristokracije, ki sta v prvih desetletjih družabnost pojmovali prvenstveno kot srečevanje v salonih. Decembra 1831, le tri mesece po Chopinovem prihodu v Pariz, je skladatelj Robert Schumann Chopinove variacije na La ci darem la mano iz Mozartove opere Don Giovanni ovrednotil tako: "Klobuk dol, gospodje! To je genij."
Malo koncertov, vendar za izbrano občinstvo
V tej sodbi Schumann ni bil osamljen. V strategiji, podobni največjim sodobnim glasbenim zvezdnikom, ki nastopajo malokrat, a takrat toliko bolj bleščavo, je Frederic Chopin z enim letnim koncertom za 300 gledalcev pridobil in ohranil sloves vrhunskega virtuoza. No, med letnimi 'velikim' koncerti je bilo tudi več manjših nastopov v zasebnih salonih, kjer je spoznal francosko literarno elito in tudi ljubico George Sand. Svoj zadnji veliki koncert je krhki Chopin, ki mu je do slovesa in do 'pravih' odrov pomagalo tudi patronstvo veličastnih bankirjev Rotschildov, odigral v Londonu. To je bilo novembra 1848 oziroma nekaj mesecev po tem, ko je zapustil revolucionarni Pariz. Politični borec Chopin ni bil, a vendar je zaslužek svojega zadnjega javnega nastopa namenil za pomoč poljskim beguncem.

Chopin na radiu in televiziji
Ali se tudi vi strinjate s sodbo kritikov iz prve polovice 19. stoletja in z omikanim meščanstvom, ki se je tedaj vedno bolj pojmovalo kot aristokracija po duhu, ste lahko na dan Chopinovega rojstnega dne preverili kar dvakrat. Ob Chopinovem jubileju je namreč radijski program ARS prenašal slavnostni koncert iz varšavske narodne opere. Ko bo koncerta konec, pa bo ob 23.40 na prvem programu Televizije Slovenija sledil Fredericu Chopinu posvečen glasbeni večer. Iz arhiva smo potegnili nekaj posnetkov, na katerih nekateri naši najboljši glasbeniki interpretirajo Chopina. Chopinove Variacije na Rossinijevo temo bosta zaigrali flavtistka Irena Grafenauer in harfistka Maria Graf, Nocturno pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak, Koncert za klavir in orkester št.2 v f-molu pianist Ivo Pogorelić, Simfoniki RTV Slovenija in Marko Munih, večer pa bo sklenil pianist Igor Dekleva v oddaji Neznani in znani Chopin.