Foto: Reuters
Foto: Reuters

Razstava v tehnologiji navidezne resničnosti z naslovom Arheološke eKrajine Podonavja nastaja v sklopu istoimenskega projekta. V muzeju ga izvajajo z 22 partnerji iz desetih držav pod vodstvom avstrijskega muzeja Universalmuseum Joanneum.

Glavni cilj projekta je povečati prepoznavnost arheološke dediščine, še posebej Podonavja, ne le na regionalni, ampak tudi na mednarodni ravni, opisujejo.

Obiskovalci bodo lahko skovali sulico v kovačnici iz železne dobe
"Trideset mesecev raziskav prinaša številne rezultate, med vidnejšimi bo razstava, narejena v tehnologiji navidezne resničnosti, ki bo na ogled v Narodnem muzeju Slovenije in v večjih muzejih v Podonavju," pravijo v muzeju.

Sorodna novica "Najstarejša zgodovina naših krajev je še kako vredna obeležbe"

Obiskovalci si bodo z VR-očali med drugim lahko ogledali bivališče neandertalca, se udeležili pogrebnega rituala v bronasti dobi, si skovali sulico v kovačnici iz železne dobe ali se sprehodili po rimski vili. V Narodnem muzeju Slovenije bo razstava vključena v stalno muzejsko razstavo Zgodbe s stičišča svetov.

Del razstave bo potoval po Sloveniji. Med drugim bo razstava na ogled v Parku vojaške zgodovine v Pivki in na gradu Prem.

V zadnjih dveh letih so v Narodnem muzeju Slovenije snovali tudi multimedijski vodnik za obiskovalce stavbe na Muzejski ulici. Ta bo popeljal po izbranih predmetih lapidarija in egipčanske zbirke v pritličju ter po stalni razstavi Zgodbe s stičišča svetov. Na kratko se bodo seznanili tudi z zgodovino muzeja in muzejsko stavbo.

2-minutni zvočni posnetki z razlago izbranega predmeta ali teme
Osnova vodnika so kratki, približno 2-minutni zvočni posnetki z razlago izbranega predmeta ali teme. Ta zapis spremljajo fotografije in ilustracije v natančnem, sinhroniziranem vrstnem redu, ki še bolj podrobno osvetlijo tematiko. Nekatere teme, na primer, kako obleči togo ali peplos, so predstavljene s kratkim videom. Za zdaj je vodnik na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

Narodni muzej Slovenije. Na fotografiji desno kip Janeza Vajkarda Valvasorja, ki stoji pred muzejsko stavbo. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Narodni muzej Slovenije. Na fotografiji desno kip Janeza Vajkarda Valvasorja, ki stoji pred muzejsko stavbo. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Obiskovalci bodo vsebine lahko izbirali na več načinov, glede na to, koliko časa bodo imeli in kaj jih bo najbolj zanimalo. Prvi način bo izbira "vodene poti", drugi način pa bo določen glede na zanimanje obiskovalca. Izbirali bodo lahko med različnimi temami, kot so prazgodovina, rimsko obdobje, zgodovina muzeja in podobno.

Multimedijski vodnik bo dobil prav vsak obiskovalec ob nakupu muzejske vstopnice, na voljo bo od februarja 2022.