Muzej Keltov in Rimljanov v Manchingu na Bavarskem. Foto: Kelten Römer Museum/Michael Heinrich
Muzej Keltov in Rimljanov v Manchingu na Bavarskem. Foto: Kelten Römer Museum/Michael Heinrich

Več kot pet mesecev po drzni kraji zlatnikov iz muzeja v kraju Manching, ki je približno 60 kilometrov oddaljen Münchna, ta znova vabi obiskovalce na ogled svoje stalne razstave. Kakšno pot bodo glede tega začrtali v muzeju, je še "predmet razmisleka", kot so sporočili. Sicer pa ima muzej tudi brez ukradenega keltskega zaklada za "ponuditi številne arheološke zaklade", je po pisanju nemške tiskovne agencije DPA ob vnovičnem odprtju dejal direktor muzeja Tobias Esch.

Sorodna novica Zgolj devet minut: Kako se je odvila nedavna kraja keltskih zlatnikov na Bavarskem?

Največja najdba keltskega zlata v preteklem stoletju
Zlatniki veljajo za največjo najdbo keltskega zlata, odkrito v 20. stoletju. Vrednost kovancev, ki skupno tehtajo približno 3,7 kilograma, zgolj z vidika materiala je približno 250 tisoč evrov, a je njihova komercialna vrednost ​​ocenjena na okoli 1,6 milijona evrov. Kot je po kraji za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik bavarskih kriminalistov, bo zlatnike najverjetneje težko prodati. "Bojimo se, da bodo keltske kovance stalili in jih prodali za ceno vrednosti zlata," je dejal in dodal, da je prodaja tovrstnih kulturnih dobrin "zelo posebna".

Najverjetneje delo profesionalcev
Spomnimo, 22. novembra lani je bilo v zgodnjih jutranjih urah iz muzeja odtujenih 483 keltskih zlatnikov. Gre za dragoceno najdbo, na katero so naleteli leta 1999 med izkopavanji na območju starodavne naselbine v Manchningu, v tamkajšnjem muzeju pa so bili razstavljeni od leta 2006. V času kraje so bile dejansko zaznane motnje telefonskih in spletnih povezav. "Odrezali so celoten Manching. Muzej je pravzaprav zelo varovana lokacija. Toda vse povezave s policijo so bile prekinjene. Na delu so bili profesionalci," je takrat dejal župan Manchninga za nemški časopis Süddeutsche Zeitung.

Eno najpomembnejših arheoloških najdišč severno od Alp
Bavarska državna kriminalistična policija preiskuje primer vloma in išče še zmeraj neznane storilce s posebno komisijo, poimenovano Oppidum. Na območju današnjega Manchinga je nekoč namreč stala pomembna keltska naselbina Oppidum Manching. Območje te keltske naselbine velja za eno od najpomembnejših arheoloških najdišč, ležečih severno od Alp, in še danes potekajo tam redna arheološka izkopavanja.