Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mumificiranega mladostnika so našli v "dobrem stanju ohranjenosti," je za Reuters povedala arheologinja Yomira Huaman, odgovorna za raziskovalni projekt Cajamarquilla, poimenovan po tem arheološkem najdišču, v katerem sodeluje tudi Universidad Nacional Mayor de San Marcos, perujska javna univerza.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav je Peru najbolj poznan po Machu Picchuju, ki so ga na vrhu 2430 metrov visoke gore v Andih zgradili Inki v 15. stoletju, so bila perujska tla dom različnih kultur, preden je inkovski imperij prevzel oblast, predvsem ob osrednji perujski obali in v Andih.

Grob pesek in visoka vsebnost soli v tleh
Glede na ocene strokovnjakov je mladostnik nemara pripadal kulturi Lima ali kulturi Ichma in je umrl pri starosti 12 ali 13 let. Mumijo so odkrili v dva metra globoki podzemni grobnici, prekriti z veliko blatno skalo. Naravne razmere na tem območju z grobim peskom in visoko vsebnostjo soli v tleh so verjetno pripeljale do naravnega procesa mumificiranja, kar je povzročilo ohranitev rok, podlakti, nog, las in dela zob.

Po besedah arheologinje so se ohranile zaplate kože, lasje na glavi pa so tako rekoč nedotaknjeni, kar omogoča redek vpogled v fizične značilnosti posameznika, ki je živel pred več stoletji. Ob mumiji so našli različne predmete, vključno s kamnitim orožjem, imenovanim bola, bakreno iglo, ostanke tekstila, koruze in čilija, navaja Euronews.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekdaj cvetoče trgovsko središče
Mumijo so odkrili približno 200 metrov od mesta, kjer so lani našli prvo mumijo v okviru omenjenega projekta, je še dejala Yomira Huaman. V obsežnem kompleksu Cajamarquilla so ruševine štirih piramid in drugih zgradb, med katerimi so tudi zidovi, razporejeni kot labirint. Kompleks je drugo največje mesto, zgrajeno iz blatnih opek v Peruju, in sicer za Chan Chanom na severu države. Arheologinja je dejala še, da so Cajamarquillo verjetno zasedli prebivalci, ki so prišli tja z obale in andskega visokogorja.

Mesto, ki leži približno 20 kilometrov od Lime, se je nekdaj ponašalo kot cvetoče trgovsko središče. V obdobju med letom 200 pr. n. št. in letom 1500 je v njem živelo na tisoče prebivalcev. Najnovejša najdba ponuja dragocen vpogled v kulturne in še posebej pogrebne navade na perujski obali in osvetljuje pretekla življenja ljudi na tem območju.

V Peruju odkrili mumijo najstnika iz predinkovskih časov