Novico je pred kratkim sporočil direktor Nove narodne galerije Joachim Jäger.

Foto: EPA
Foto: EPA

Podoben projekt so že pripravili v sodelovanju z newyorškim Muzejem moderne umetnosti (MoMA) leta 2004 pod naslovom MoMA v Berlinu, in ta je privabil 1,2 milijona obiskovalcev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Znova sijajna "bencinska črpalka" ali prenovljena berlinska nova narodna galerija

Avgusta so ikonično arhitekturo iz 60. let preteklega stoletja, zgrajeno po načrtih Ludwiga Miesa van der Roheja, ponovno odprli za javnost. Od tedaj so v muzeju našteli 150.000 obiskovalcev, je povedal Jäger. Dejal je, da bi, če ne bi bilo pandemije in z njo povezanih omejitev, verjetno uspeli privabiti približno pol milijona obiskovalcev.

Mies van der Rohe je bil zadnji od treh direktorjev leta 1919 ustanovljene visoke šole za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus, Narodna galerija, simbol moderne arhitekture mesta, pa je njegovo edino povojno delo na nemškem ozemlju po drugi svetovni vojni. Šolo Bauhaus so zaprli po prihodu nacistov na oblast leta 1933, van der Rohe pa je pozneje emigriral v ZDA. Galerijo so odprli leta 1968, leto pred arhitektovo smrtjo. Nad prenovo galerije, ki je stala 140 milijonov evrov, je bedel David Chipperfield.

Sorodna novica Nova narodna galerija, modernistični biser Berlina, se vrača

V prihodnjem letu pa se bodo v Novi narodni galeriji v prenovljeni stavbi "s štirimi projekti mednarodnih umetnic osredotočili na močne ženske."

Kot še piše DPA, se bodo v prihodnjem letu v galeriji tako predstavile ameriška konceptualna umetnica Barbara Kruger, italijanska kiparka Monica Bonvicini, belgijska plesna skupina Rosas in ameriška glasbenica Solange Knowles.

Poleg tega bodo ob 90. rojstnem dnevu nemškega umetnika Gerharda Richterja v knjižnici pripravili veliko pregledno razstavo njegovih umetniških knjig. Ta bo na ogled od 10. februarja do 29. maja.