Foto: TV Koper/Capodistria/zajem zaslona
Foto: TV Koper/Capodistria/zajem zaslona

25 raziskovalcev društva Histria je nameravalo zbornik svojih prispevkov pokloniti svojemu nekdanjemu sodelavcu Mateju Župančiču. Šlo bi za darilo za 80. rojstni dan, ki ga je slavil februarja lani, a je Župančič avgusta žal umrl. Tako po besedah urednice in njegove naslednice v koprskem muzeju Maše Saccara publikacija ostaja kot trajen spomin na izjemno vedoželjnega in iskrivega raziskovalca dediščine.

Zbornik  Arheološke topografije Istre je posvečen arheologu Mateju Župančiču (1943–2023). Foto: TV Koper/Capodistria/zajem zaslona
Zbornik Arheološke topografije Istre je posvečen arheologu Mateju Župančiču (1943–2023). Foto: TV Koper/Capodistria/zajem zaslona

Župančič, sicer dolgoletni kustos za arheologijo v Pokrajinskem muzeju Koper, je raziskoval predvsem arheologijo rimske dobe in srednjega veka. Vodil je številna izkopavanja, predvsem v Kopru. Njegova najmočnejša raziskovalna strast je bila po besedah urednice arheološka in jamska topografija. To se odraža v naslovu zbornika, katerega tematika pa je širša.

Avtorji so se med drugim posvetili ostalinam rimske naselbine Tergeste, antičnim plovnim potem, rimskim cestam v Istri, upodobitvam božanstev, primerjavi nastanka Kopra in Vidma. Več besedil govori o metodologiji arheološkega dela, nekaj prostora pa je namenjenega tudi izkopaninam, ki so jih odkrili prav pod vodstvom Župančiča.

Nagrada za inovativen pristop k raziskovanju fenomenov dediščine
Nagrado opus histriae, ki jo podeljujejo za najboljše delo na področju istrske zgodovine, umetnosti ali kulture, so podelili Lidiji Nikočević iz Etnografskega muzeja Istre v Pazinu za razstavo o Istranih po drugi svetovni vojni. Strokovna komisija je izbrala razstavo in spremljajoči katalog z naslovom Veze – Legami: Istrani po drugi svetovni vojni. Gre za projekt Etnografskega muzeja Istre v sodelovanju s Središčem za zgodovinske raziskave iz Rovinja in s pomočjo več skupnosti Italijanov v Istri ter izseljenskih društev. Nagrajenka ga je izpeljala v soavtorstvu s Tamaro Nikolić Đerić.

Upokojeni tržaški profesor rimske zgodovine Claudio Zaccaria (levo) je prejel priznanje summa histriae za življenjsko delo. Foto: TV Koper/Capodistria/zajem zaslona
Upokojeni tržaški profesor rimske zgodovine Claudio Zaccaria (levo) je prejel priznanje summa histriae za življenjsko delo. Foto: TV Koper/Capodistria/zajem zaslona

Nagrado ji je prinesel inovativni pristop k raziskovanju fenomenov dediščine, moderno muzejsko predstavitev in interpretacijo težke dediščine skozi širjenje spomina na kompleksno in občutljivo temo, kot sta izseljenstvo in izgnanstvo, ki je zaznamovalo istrsko ljudstvo v povojnem času, piše v obrazložitvi.

Upokojenemu tržaškemu profesorju priznanje za življenjsko delo
Priznanje summa histriae za življenjsko delo na področju humanistike je prejel Claudio Zaccaria, upokojeni profesor rimske zgodovine iz Trsta.