Foto: EPA
Foto: EPA

Ponte dell’Industria – bolj poznan kot Železni most – stoji v okrožju Ostiense v jugovzhodnem delu mesta in je eno bolj priljubljenih nočnih shajališč v italijanski prestolnici. 131 metrov dolg most so zgradili med letoma 1862 in 1863.

Najverjetneje iz barakarskih zaselkov
Po zdajšnjih poročilih so se plameni v soboto nekaj pred polnočjo najverjetneje razširili iz barak, ki stojijo pod mostom in kjer je speljan tudi plinovod. Gasilci so pod mostom našli najmanj štiri "tabore", kamor so si ljudje prinesli stole in mize, ter celo več plinskih jeklenk, ki se uporabljajo za kuhanje. Oblasti zdaj iščejo ljudi, ki so živeli v barakarskih zaselkih in so pobegnili, ko so se plameni razširili po okolici.

Nevarnost prometnega kaosa
Gasilcem je uspelo v uro trajajoči intervenciji pogasiti požar. Nekateri zunanji deli mosta so se zrušili v Tibero, sicer pa se je konstrukcija ohranila, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Območja, ki mejijo na okrožje Ostiense, so ostala brez elektrike, vode in plina. Oblasti opozarjajo, da z začetkom delovnega tedna obstaja nevarnost prometnega kaosa, saj most povezuje dve ključni območji Rima – Ostiense in Marconi, še poroča Ansa.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ob pogledu na kos zgodovine ...
Oblasti so po požaru evakuirale stanovalce treh bližnjih stavb. Pred vnovičnim odprtjem mosta pa bodo morali s statičnimi pregledi preveriti trdnost poškodovanega mosta.

Na kraj požara je prišla tudi županja Virginia Raggi, ki je dejala, da "lahko trenutno rečemo le, da nas stiska pri srcu ob pogledu na kos zgodovine, ki se je zmanjšal na ta način. Že jutri zjutraj je sklican občinski odbor, da se preveri stanje komunalnih storitev, plina in elektrike. Nadalje moramo nujno preveriti stabilnost konstrukcije. Nato bomo poskušali poskrbeti za vnovično odprtje cestnega omrežja. Za zdaj je pomembno, da ni poškodovanih." Županja je dodala še, da je preiskava v teku.