Potujoča razstava je zavarovana za več kot milijardo evrov. Foto: EPA
Potujoča razstava je zavarovana za več kot milijardo evrov. Foto: EPA

Sarkofag je že prispel v Köln, velik transportni zaboj, v katerem je dragoceni artefakt potoval, so pod strogimi varnostnimi ukrepi odprli na začetku tedna.

Sorodna novica Sarkofag Ramzesa II. po 47 letih spet na ogled v Parizu

Sarkofag bo osrednji eksponat razstave, za katero bo to prvi postanek v Nemčiji. V Parizu in pred tem v ZDA je razstava že vzbudila precej pozornosti. Prinaša več kot 180 artefaktov in egipčanskih zakladov, med njimi sarkofage, mumificirane živali, nakit, kraljevske maske in amulete.

Sarkofag ne potuje na vse postaje razstave
Največ pozornosti pritegne sarkofag Ramzesa II., ki je znan tudi pod epitetonom Ramzes Veliki. Ogledati si ga je mogoče le na izbranih postajah razstave, zdaj bo tudi v Kölnu.
Ramzes II. velja za faraona, s katerim je povezanih več superlativov. Umrl je v visoki starosti – dočakal je več kot 90 let. S 66-letnim mandatom je bil eden najdlje vladajočih državnih voditeljev na svetu. Imel naj bi tudi več kot 100 otrok.

Adrenalinsko življenje po smrti
Sarkofag je zanimiv zgodovinski vir, saj je na njem vrsta napisov. Ti povedo, v katere vse grobnice so Ramzesa II. položili po njegovi smrti, da bi ga zaščitili pred roparji grobov.

Sarkofag, ki bo na razstavi in ki je bil skupaj z mumijo izropan leta 1881 v grobnici na zahodnem bregu Nila, je nekakšen "zasilni sarkofag", v katerega so Ramzesa II. znova pokopali. Njegova mumija je shranjena v Kairu.

Transportni zaboj, v katerem potuje Ramzesov sarkofag. Fotografija je z njegovega postanka v Parizu. Foto: EPA
Transportni zaboj, v katerem potuje Ramzesov sarkofag. Fotografija je z njegovega postanka v Parizu. Foto: EPA

V muzeju so si, kot navajajo, več let prizadevali, da bi razstavo pripeljal v Köln. Še pred štirimi meseci ni bilo jasno, ali bo lahko vanjo vključen tudi sarkofag. "To je odločitev egiptovskih oblasti," je povedal organizator razstave v Kölnu Andreas Waschk. Muzejsko stavbo je pregledala posebna delegacija. Zavarovalna vsota znaša več kot milijardo evrov. "Vsak od teh eksponatov je neponovljiv zaklad," je še povedal Waschk.

Ramzes II. (okoli 1292–okoli 1224 pr. n. št.) je bil sin Seta I. in najpomembnejši kralj 19. dinastije Ramesidov. Vladal je od leta 1279 pr. n. št. in Egipt povzdignil do velike moči.

Njegovo vladavino so zaznamovala obsežna gradbena dela, ki jih je faraon dajal izvajati po vsem kraljestvu. Dogradil je velika templja v Karnaku in Luksorju, postavil templje v Tebah in Abidosu ter monumentalna templja v Abu Simbelu. V vzhodnem delu Nilove delte je zgradil novo metropolo.