Ribniški grad je v središču mesta in je prvi naselitveni del kraja, zaradi česar ima pomembno vlogo pri začetkih poselitve mesta. S prenovo pa bodo lahko nadgrajevali vsebine. Foto: Občina Ribnica
Ribniški grad je v središču mesta in je prvi naselitveni del kraja, zaradi česar ima pomembno vlogo pri začetkih poselitve mesta. S prenovo pa bodo lahko nadgrajevali vsebine. Foto: Občina Ribnica

Kot partnerji pa poleg občine sodelujejo še Knjižnica Miklova hiša, Turistično društvo Ribnica in podjetje Brewwood pivovarna.

Ribniški grad je pomembno zgodovinsko, kulturno in družbeno središče Ribnice, poudarjajo na občini. V gradu so sicer prostori muzeja, Park kulturnikov, delno ohranjena forma viva in letno gledališče, ki privablja domače in tuje goste.

Po besedah župana Sama Pogorelca pa je njihova najpomembnejša naloga ohranjati kulturno dediščino in lokalno identiteto ter jo predstaviti lokalni in širši javnosti tudi na sodoben način.

Razvoj ribniškega grajskega piva

Naložba predvideva klančino za invalidne osebe, dvig portala na zahodni strani za intervencije, tlakovano letno gledališče v grajskem prostoru in servisno pot, ki bo zatravljena.

V sodelovanju z zasebnim podjetjem pa projekt predvideva tudi razvoj novega produkta, ribniškega grajskega piva, ki bo namenjeno promociji ribniške doline in gradu. Promocijo gradu in piva bodo z zgibanko, v kateri bo zemljevid gradov od Turjaka do Kolpe, predstavili na šestih lokacijah od Turjaka do Kolpe.

Na razpis prijavljen le en izvajalec

Župan Pogorelc je z izbranim izvajalcem, podjetjem BS Gradnje, ki je bil tudi edini ponudnik, podpisal pogodbo za prenovo grajske površine.

Naložba je vredna 235.000 evrov, od katerih bosta slabih 80.000 evrov prispevala Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in država.

Za obnovo so se odločili, da bi v občini pridobili udobnejši in dostopnejši prostor za lokalno prebivalstvo in za obiskovalce. Obljubljajo še bolj pester program dogodkov, med drugim načrtujejo vsaj tri glasbene večere, in sicer s srednjeveško ali renesančno glasbo in plesom ter dve etnoglasbeni prireditvi, pa tudi več medgeneracijskih delavnic.