Ministrstvo za kulturo bo za izvajanje sporazuma namenilo 320.000 evrov.

Borut Pahor je med svojim predsedniškim mandatom obiskal muzej taborišča Auschwitz. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Borut Pahor je med svojim predsedniškim mandatom obiskal muzej taborišča Auschwitz. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je izrazila veselje, da je Slovenija prva od držav, ki sprejema zakon in s tem ratificira sporazum. "S tem bo po kar nekaj letih narejen pomemben korak naprej pri postavitvi stalne razstave o trpljenju Jugoslovanov, med njimi Slovencev, taboriščnikov v Bloku 17 v Auschwitzu v prihodnjih letih," je pojasnila.

Sorodna novica Skupna jugoslovanska razstava: "Dolžni smo pripovedovati njihovo zgodbo v spomin in opomin"

Po trinajstih letih dogovarjanja
Slovenija je zavezana izpolnjevanju obveznosti nasledstva po nekdanji skupni državi, ob tem pa izpolnjuje tudi zaveze po ohranjanju spomina na vse žrtve uničevalnih taborišč in nacistične uničevalne politike iz slovenskega prostora, tako na tiste žrtve, ki so v koncentracijskem taborišču umrle kot na preživele, je spomnila ministrica.

Prizadevanja za vnovično vzpostavitev razstavnih prostorov v Bloku 17 v nekdanjem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, kjer je bila 1963 prvič postavljena stalna razstava o trpljenju jugoslovanskih taboriščnikov, potekajo že vse od leta 2011. Razstavni prostor, ki je bil znan pod imenom jugoslovanski paviljon, je bil od leta 2009 zaprt. V pritličju stavbe pa je nova stalna razstava Avstrije, ki je bila jeseni 2021 odprta po obnovi celotnega Bloka 17, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Na Slovenijo pade 16 odstotkov stroškov
Od leta 2015 so potekale dejavnosti za sklenitev posebnega meddržavnega sporazuma o financiranju obnove in vzpostavitve skupne stalne razstave, 25. januarja letos pa je sporazum o financiranju na sedežu Unesca v Parizu podpisalo šest držav: Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija in Slovenija. Delež delitve stroškov je določen po nasledstveni formuli, po kateri je, kot so pojasnili na ministrstvu, Slovenija dolžna prevzeti 16 odstotkov obveznosti.

S sprejetjem zakona je Slovenija prva od držav podpisnic ratificirala sporazum, za izvajanje katerega skrbi ministrstvo za kulturo. Sočasno s sprejemanjem sporazuma v sodelujočih državah potekajo tudi pogovori za potrditev zasnove skupne stalne razstave, ki jo je zasnoval arhitekturni biro Daniela Libeskinda in bo v prihodnjih letih postavljena v prvem nadstropju Bloka 17, so še sporočili z ministrstva.