Egiptovski arheolog Mohamed Elsaedi med predstavitvijo ene od petih grobnic. Foto: EPA
Egiptovski arheolog Mohamed Elsaedi med predstavitvijo ene od petih grobnic. Foto: EPA

Sakara je obsežna nekropola starodavne egipčanske prestolnice Memfis, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, kjer so v zadnjih letih med izkopavanji naleteli na številne najdbe, pa tudi na mumificirane kače, ptice, skarabeje in druge živali. V Sakari pa stoji tudi več starodavnih koptskih krščanskih samostanov.

Dobro ohranjene grobnice visokih uradnikov
Egiptovski arheologi so pred kratkim odkrili pet grobnic severovzhodno od piramide Merenreja I., ki je vladal Egiptu od 2287 do 2278 pr. n. št. Po besedah vodje egiptovskega vrhovnega sveta za starine ​​Mostafe Wazirija so grobnice pripadale visokim vladarskim uradnikom in so v dobrem stanju, piše francoska tiskovna agencija (AFP).

Vodja egiptovskega vrhovnega sveta za starine ​​Mostafa Waziri z eno od figuric, ki so jih našli v grobnicah. Foto: EPA
Vodja egiptovskega vrhovnega sveta za starine ​​Mostafa Waziri z eno od figuric, ki so jih našli v grobnicah. Foto: EPA

Tudi grobnici oskrbnika vladarjeve hiše in svečenice
Z egiptovskega ministrstva za turizem in starine so sporočili, da je ena od grobnic pripadala visokemu uradniku po imenu Iry. V grobnici so našli apnenčast sarkofag in živopisne okraske. Preostale grobnice so pripadale drugim članom vladarskega dvora, vključno z "oskrbnikom vladarjeve hiše" in svečenico, ki je bila "odgovorna za vladarjevo lepotičenje".

Sorodna novica "Začetek velikega odkritja": V Sakari odkopali še 59 sarkofagov

Januarja lani je Egipt razkril starodavne zaklade, najdene na območju Sakare, vključno z 59 lesenimi sarkofagi iz novega egipčanskega kraljestva, torej obdobja med 16. in 11. stoletjem pr. n. št. – odkritje, za katero je po poročanju AFP-ja znani egiptolog Zahi Hawass dejal, da "na novo piše zgodovino".

Še zmeraj v pričakovanju odprtja muzeja
Egiptovske oblasti upajo, da bodo v bližini planote Giza letos končno odprle nov Veliki egipčanski muzej, potem ko je bilo njegovo odprtje že večkrat zamaknjeno. Pristojni upajo, da bo novi muzej poleg predstavitve različnih arheoloških odkritij v zadnjih letih pomagal oživiti za to državo nadvse pomemben turistični sektor.

Turizem v Egiptu je v zadnjem desetletju doživel oziroma doživlja več zaporednih udarcev, vključno z vstajo zoper takratnega dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka v letu 2011, pandemijo ter aktualnim umanjkanjem ruskih in ukrajinskih turistov, ki so predstavljali velik del obiskovalcev te države.