Utrinek iz Parka vojaške zgodovine, ki ga bo danes obiskal minister Simoniti. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Utrinek iz Parka vojaške zgodovine, ki ga bo danes obiskal minister Simoniti. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Minister za kulturo Vasko Simoniti se z drugimi predstavniki vlade mudi na delovnem obisku v primorsko-notranjski regiji. Obiskal bo Notranjski muzej Postojna, grad Prem in Park vojaške zgodovine Pivka, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Na področju ohranjanja in varovanja kulturne dediščine je ministrstvo v regiji v obdobju 2021–2022 z 259.400 evri sofinanciralo obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela na področju nepremične kulturne dediščine. Finančna sredstva so porazdelili med sakralno in profano stavbno dediščino.

Kot navajajo na ministrstvu, se je lani začela obnova objekta Oranžerija na domačiji arhitekta Maksa Fabianija. Fabiani je bil prvi arhitekt svojega časa z doktoratom iz urbanizma. Po njegovem urbanističnem načrtu za obnovo popotresne Ljubljane se je pozneje zgledoval tudi Jože Plečnik. Fabianijevo najpomembnejše delo na področju krajinske arhitekture je zasnova Ferrarijevega vrta v Štanjelu na Krasu. Obnovo stavbe ministrstvo v obdobju 2021–2022 sofinancira s 76.200 evri.

Grad Prem leži na severovzhodnem delu Brkinov, na hribu nad rojstno vasjo pesnika Dragotina Ketteja. Foto: Fototeka Turistično informacijski center Ilirska Bistrica
Grad Prem leži na severovzhodnem delu Brkinov, na hribu nad rojstno vasjo pesnika Dragotina Ketteja. Foto: Fototeka Turistično informacijski center Ilirska Bistrica

Prav tako se letos nadaljuje lani začeta obnova gradu Prem, ki je bil zgrajen v 12. stoletju. Grad leži na severovzhodnem delu Brkinov, na hribu nad vasjo Prem, ki je znana tudi kot rojstna vas pesnika Dragotina Ketteja. Obnovo gradu sofinancirajo s skoraj 51.300 evri.

V prizadevanjih za decentralizacijo financiranja javnih kulturnih programov in projektov so v obdobju 2020–2021 začeli izvajati javna poziva, ki občinam odpirata nove možnosti pri zagotavljanju finančnih sredstev za razvoj javne kulturne infrastrukture, ki je v pristojnosti javnih zavodov s področja kulture. Sredstva, skupaj 260.700, je za zagotavljanje ustreznih prostorskih in tehničnih pogojev za izvajanje različnih dejavnosti prejela Občina Pivka. Občina je s pridobljenimi sredstvi obnovila Krpanov dom in Kulturni dom Košana.

Sorodna novica Hiša kulture v Pivki pridobila sredstva ministrstva. V kaj jih bodo vložili?

V okviru večletnih programskih razpisov na področju vizualne umetnosti z 264.800 evri v obdobju 2022–2025 sofinancirajo en program – program Hišo kulture v Pivki. Galerija predstavlja sodobne tokove v umetnosti, s poudarkom na nekonvencionalnih in progresivnih avtorskih pristopih.

V okviru enoletnih razpisov za izbor kulturnih projektov na področju glasbene umetnosti pa so v letu 2021 s skoraj 11.300 evri sofinancirali pet projektov, med njimi Plavajoči grad, mednarodni festival na gradu Snežnik, koncert orkestra Etno Histeria World Orchestra z glasbo z različnih koncev sveta in postojnski poletni kulturni festival Zmaj 'ma mlade.

V regiji deluje 24 medijev. Na rednem letnem razpisu za podporo pri ustvarjanju in razširjanju programskih vsebin, pomembnih za uresničevanje javnega interesa na področju medijev, je sredstva v vrednosti skoraj 57.800 evrov prejel en medij.

Da bi ohranili identiteto širšega prostora, je letos predvidena rekonstrukcija gospodarskega objekta na domačiji v Bujah v Občini Pivka, vključno z ureditvijo njegove okolice. Gre za domačijo iz 16. stoletja, ki ima dve žagi, mlin in skladišče s tehtnico. Rekonstrukcijo sofinancirajo s 96.500 evri, so še sporočili z ministrstva.