Predsednik Rusije Vladimir Putin je uvedel radikalno cenzuro. Foto: AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin je uvedel radikalno cenzuro. Foto: AP

Pričakujeta, do bodo demokratične države z Združenimi narodi na čelu obsodile skrajne ukrepe zoper svobodo izražanja. Zapisala sta, da je svoboda izražanja temelj vseh in vsakršnih človekovih pravic in osrednja vrednota Mednarodnega PEN-a, kakor je bil zamišljen in ustanovljen pred 100 leti, po tragediji prve svetovne vojne.

Besedni ustvarjalci in ustvarjalke med drugim obsojajo "radikalno cenzuro, ki jo je vpeljal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin in ki jo je potrdila ruska duma".

Podpredsednik Mednarodnega PEN-a Boris A. Novak. Foto: BoBo
Podpredsednik Mednarodnega PEN-a Boris A. Novak. Foto: BoBo

Obsojajo zapiranje dostopa do mednarodnih medijskih kanalov in z grožnjo drakoničnih kazni pospremljeno prepoved, ki inkriminira ne le sleherno kritiko skrajno uničevalne agresije ruske armade zoper Ukrajino, temveč celo javno rabo tako očitnih izrazov, kot sta 'vojna' in 'invazija', kar spodbuja do zdaj nevideno zlorabo prava z učinkovanjem tega 'zakona' za nazaj, piše v pozivu.

Pričakujejo še, "da bodo demokratične države z Združenimi narodi na čelu obsodile te skrajne ukrepe zoper svobodo izražanja, ki je eden izmed najpomembnejših instrumentov pri preprečevanju nadaljnjega trpljenja ukrajinskega ljudstva ter eskalacije ruske invazije in Putinove vojne (tokrat brez narekovajev) zoper sosednje države in širše zoper Evropo in ...", sta svoj zapis, ki ga je sprejel tudi Mednarodni PEN in objavil na spletni strani, sklenila Monika van Paemel in Novak.