Pekinška urbana kultura je v razcvetu. Foto: EPA
Pekinška urbana kultura je v razcvetu. Foto: EPA

Eden takšnih krajev je tudi nekdanja vojaška tovarna strojnega orodja v Pekingu, zdaj umetniško območje 798. Tam so zaživele številne galerije in delavnice, po zidovih stavb pa se bohotijo tudi grafiti.

Umetniško območje v mestnem predelu Dašanzi je v 50 let starih stavbah edinstvenega arhitekturnega sloga, v katerem je nekoč delovala vojaška tovarna. Pogosto ga primerjajo z newyorškim Greenwich Villageem ali SoHom (pri nas pa bi lahko morda potegnili vzporednice z AKC Metelkovo?).

Vse bolj svetovljanski Peking
Ravno letos so območje po večletnem boju z mestnimi oblastmi, ki so želeli zajeziti razcvet urbane kulture, prenovili, na novo tlakovali ceste, tamkajšnja kavarniška kultura pa je vse bolj razširjena. 798 velja za eno najbolj kozmopolitskih območij skoraj dvajsetmilijonskega Pekinga, kjer domuje vse številčnejša boemsko-buržujska skupnost, znana tudi kot "BoBo".

Čeprav umetniki tam delujejo že od sredine 90. let, je priljubljenost območja 798 skokovito narasla od leta 2002 naprej, ko so začeli odpirati številne galerije, umetniške studie, založbe, oblikovalska podjetja, priznane oblačilne butike, kavarne in ugledne restavracije. Samo leta 2003 se je tja "naselilo" 30 umetnikov in podjetij, še 200 pa naj bi jih bilo na čakalni listi za vstop. Tam delujejo tudi številni nočni klubi, v katerih prirejajo tudi razvpite "fetišistične" noči.

A s priljubljenostjo so prišle tudi komercializacija in velike družbe, ki vidijo priložnost za odličen zaslužek s ciljno usmerjenim trženjem: med drugim so sponzorske dogodke tam organizirali Sony, Toyota, Omega, Christian Dior ... Najemnine so vse višje, po območju pa se prevaža vse več luksuznih jeklenih konjičkov.

V fotogaleriji si oglejte nekaj grafitarskih stvaritev na zidovih stavb v območju 798.