O ustvarjalnem opusu gosta tokratne oddaje Intervju je žirija, ki podeljuje Ježkovo nagrado, med drugim zapisala:
O ustvarjalnem opusu gosta tokratne oddaje Intervju je žirija, ki podeljuje Ježkovo nagrado, med drugim zapisala: "Več kot pol stoletja trajajočo kariero igralca, režiserja, scenarista in glasbenega ustvarjalca je zaznamovalo več kot 100 vlog v gledališču, več kot 70 na filmu in skoraj 200 na radiu, če ne štejemo številnih nastopov v televizijskih oddajah, dramah in serijah." Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

RTV Slovenija nagrado Franeta Milčinskega – Ježka podeljuje za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha. Opus Borisa Cavazze (1939), ki je izjemnega razpona in obsega številne ustvarjalne vrhunce, pa po mnenju strokovne žirije "ne nadaljuje le tradicije Ježkovega duha, ampak ga na svoj izvirni način celo presega".

Letošnjega Ježkovega nagrajenca je v oddaji Intervju gostil Zvezdan Martić. Kot je Cavazza razkril med pogovorom, ga je Ježek pred mnogo leti dejansko nagovarjal, da bi kdaj kaj skupaj ustvarila. Igralčeva pokojna žena je namreč delala v istem prostoru na Radiu Slovenija kot Ježek. Cavazza ni bil prav prepričan, kako bi se tega sploh lotila, Ježek pa mu je odvrnil nekako tako: "Če tako nekako malo spotikava drug drugega, bi mogoče nastalo kaj zanimivega." A iz tega ni nastalo nič, saj je bil Ježek, kot je igralec povedal v smehu, "zelo alergičen na delo".

Razgiban uvodni kader oddaje Intervju, v kateri je Zvezdan Martić gostil Borisa Cavazzo. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Razgiban uvodni kader oddaje Intervju, v kateri je Zvezdan Martić gostil Borisa Cavazzo. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Boris Cavazza je eno svojih zgodnjih televizijskih vlog odigral v kriminalistični nanizanki Vest in pločevina, ki jo je po scenariju Vitomila Zupana leta 1973 posnela TV Ljubljana. Tako kot Cavazza se je v mladosti z boksom ukvarjal tudi Zupan, ki je o tem športu napisal knjižico poezije. Zato je igralca nagovoril, da bi bral iz nje v ringu na enem od boksarskih turnirjev v Ljubljani.

"Kar naenkrat so vame začele leteti pločevinke. Lepo sem jih prosil, naj nehajo, in dejal, da grem ven iz ringa, ker ne morem več tega prenašati. Zupan pa mi je dejal: 'Zakaj hodiš dol?!? Pojdi nazaj gor in se boksaj! Boksaj se z besedo! Z besedo se moraš boksati!' Odpravil sem se nazaj gor in je spet začelo z vseh strani frčati vame, tako da sem Zupanu samo še dejal, da to nima smisla," je povedal v oddaji Intervju.

Med najaktualnejšimi temami v pogovoru je bil kratki igrani film Smrtna ura, ki ga je Tomaž Gorkič posnel po znamenitem stripu Kostje Gatnika, naslovljenem Magna Purga. V stvaritvi, ki je na nedavnem 18. srbskem festivalu fantastičnega filma prejela nagrado za najboljši regionalni film, osrednje vloge odigrajo Cavazze treh generacij. Ob Borisu nastopata namreč še njegov sin Sebastian Cavazza in vnuk Mark Jacob Cavazza, sicer Sebastianov sin.

V Intervjuju je tako beseda nanesla tudi na presenetljivo dejstvo, da tako kot je imel Borisov oče izključno sinove, ima tudi on izključno sinove in tudi Sebastian ima izključno sinove. Med drugim je spregovoril še o štiriletnem obdobju, ki ga je v mladosti kot mornar preživel na ladji, pa o svojem zakonu s Ksenijo Benedetti, s katero je poročen od leta 2016, svojem ustvarjanju na področju glasbe, stanju v današnjem svetu in še čem.

Boris Cavazza