Hirstova zvezda je v zadnjih dveh letih spet vzšla, leta 2006 je bil 'komaj' 11. (na tem mestu je letos Jeff Koons), lani šesti, letos pa se je znašel na prvem mestu. Foto: EPA
Hirstova zvezda je v zadnjih dveh letih spet vzšla, leta 2006 je bil 'komaj' 11. (na tem mestu je letos Jeff Koons), lani šesti, letos pa se je znašel na prvem mestu. Foto: EPA

Hirst se je po letu 2005 spet znašel na vrhu lestvice najvplivnejših 100 revije ArtReview, v svetu umetnosti nekakšnega ekvivalenta lestvice Forbesovih 100. Seznam, ki so ga letos sestavili sedmič, nakazuje, kdo so titani umetniškega sveta, in to v času, ko je sodobna umetnost privlačnejša kot kdajkoli prej in so finančni vložki višji kot kdaj koli prej.

100 najvplivnejših revije ArtReview opozarja ne le na pomembna dela, ampak tudi na to, kdo stoji za njimi. Lestvica je precej zanesljiv barometer sicer dokaj izmuzljive panoge, in nazakuje, kdo odloča o tem, kaj gledate v razstaviščih in zakaj. Po oceni omenjene revije je torej ekscentrični (in zelo bogati) Hirst "zasenčil in presegel" vse na umetniškem trgu, ki ga zadnja leta pretresa gospodarska kriza.

Na seznamu so se znašli tudi zbiratelji umetnin, kuratorji galerij in institucije, dejavne v svetu umetnosti. Prva ženska, ki ji je samostojno uspelo priti v prvo deseterico, je Kathy Halbreich, sodirektorica newyorškega Muzeja moderne umetnosti, na 54. mestu lestvice pa se je znašel ruski milijarder, lastnik nogometnega kluba Chelsea in strasten zbiratelj umetnin, Roman Abramovič, skupaj s partnerico Dario Žukovo.

1. Damien Hirst
2. Larry Gasogian
3. Kathy Halbreich
4. Sir Nicholas Serota
5. Iwan Wirth
6. Jay Jopling
7. David Zwirner
8. François Pinault
9. Jasper Johns
10. Eli Broad

Prva deseterica na lestvici najvplivnejših 100 revije ArtReview

Znani zbiratelj in mecen Charles Saatchi, sicer vladajoči na prvi lestvici, ki so jo sestavili leta 2002, pa je s sedmega mesta zdrsnil na 14. Prvič je na lestvici, natančneje na 63. mestu, tudi ustvarjalec grafitov, britanski umetnik Banksy.

Letos sta tudi v umetniškem svetu na pohodu Kitajska in Indija. Kitajec Cai Guo-Qiang, na primer, je napredoval kar za 30 mest in se znašel na 69., v začetku leta pa je postal prvi kitajski umetnik s samostojno razstavo v newyorškem Guggenheimu.

Lestvico pri reviji ArtReview sestavljajo po številnih merilih, med drugim upoštevjao finančno zaledje umetnika, njegov vpliv na mednarodnem prizorišču in dejavnost v preteklem letu.

A. K.

Nekaj Hirstovih del si oglejte v fotogaleriji spodaj: