Ameriška fotografinja ob eni svojih najbolj prepoznavnih fotografij, aktu noseče Demi Moore. Foto: EPA
Ameriška fotografinja ob eni svojih najbolj prepoznavnih fotografij, aktu noseče Demi Moore. Foto: EPA

Skozi fotografije "gonilne sile fotoreporterstva", kot so fotografinjo opisali žiranti, se "zrcali obdobje politike, literature, filma, glasbe in športa". V njenem opusu najdemo znamenite fotografije, od portreta Johna Lennona do akta noseče Demi Moore.
Njene fotografije so krasile naslovnice znanih revij, od 'modne biblije' Vogue do obveznega čtiva ljubiteljev glasbe, Rolling Stone. Pri zadnji je svojo kariero začela v sedemdesetih letih in zanjo delala 15 let. Portretirala je tudi več ameriških predsednikov, vključno z Richardom Nixonom in Georgeem W. Bushem.
Nagrado princa Asturije za človekoljubna dela podeljujejo posameznikom ali institucijam, katerih delo poudarja "človekoljubne vrednote, ki predstavljajo del univerzalne dediščine človeštva". Eno najvišjih španskih nagrad v znesku 50.000 evrov bo Annie Leibovitz prejela oktobra.
Lani so nagrado podelili japonskemu oblikovalcu videoiger Šigeru Mijamotu, z nagrado pa se ponašata tudi National Geographic in Google. Z nagrado princa Asturije, ki jo sicer podeljujejo v osmih kategorijah, bodo za umetniške dosežke letos nagradili avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja.