Cirkuška umetnost bo zaznamovala letošnjo Emonsko promenado. Foto: EPA
Cirkuška umetnost bo zaznamovala letošnjo Emonsko promenado. Foto: EPA
Klovni bodo paradirali pred trnovsko cerkvijo. Foto: Svet iz besed
Cirkusanti v Ljubljano ne bodo pripeljali slonov. Foto: EPA

Od 26. pa do 30. 8. bodo poulični gledališčniki vsak dan med 18.00 in 21.00 zavzeli Trnovski most in Emonsko ulico. Na 5. Emonski promenadi bo nastopilo 30 gledaliških skupin in posameznikov iz 13 držav, za ogled njihovega programa pa ne bo treba odšteti niti beliča.

Ključna beseda je cirkus
Uvod v dogajanje, katerega rdeča nit je cirkus, je pripravila slovenska cirkuška skupina Artizani, omeniti pa velja še Albert & Friends instant circus iz Anglije ter Cirkus in beweging iz Belgije. Skupini bosta prinesli povezavo med klasičnimi cirkuškimi prvinami, kot sta žongliranje in hoja na hoduljah, ter petjem, plesom in dramsko igro.

Da tudi sodobni otroci ne bi pozabili na klasične junake brezkrbnega otroštva, bodo Trnovo obiskali pravljični liki Sneguljčica, Palčica in Ostržek, iz domačih logov pa bo prilomastil Pavliha.

Opazovanje s sodelovanjem
Organizatorji Emonske promenade namenijo velik poudarek spoznavanju nastajanja umetniških izdelkov v živo. Pred očmni obiskovalcev bodo tako ustvarjali slikarji, kiparji in maskerji, otroci pa se bodo nekaterih umetniških veščin lahko tudi sami priučili na delavnicah. V okviru delavnic bodo tako lahko risali na svilo in bombaž, izdelovali bodo vitraže, preproste igrače, nakit, svoje spretnosti bodo lahko preizkusili v cirkuški delavnici, del živalskega cesarstva pa bodo otroci lahko spoznali v majhnem živalskem vrtu.

Delavnica o slovenski folklori
Tudi med delavnicami se bo letos našla ena novost. To bo etnodelavnica, ki bo otrokom predstavila del bogatega slovenskega folklornega izročila.

Mojstri bodo predstavili nekaj ljudskih obrti: slikanje panjskih končnic, tkanje, izdelava slamnatih izdelkov, lončarjenje na vretenu.

Če bo le vreme naklonjeno obiskovanuju predstav na prostem, se bo tudi letos v Trnovem vsako popoldne nagnetlo vsaj 500 radovednežev in ljubiteljev kulture. Tako je bilo vsaj lani, ko je zanimanje za kulturno ponudbo pred začetkom novega šolskega leta preseglo vsa pričakovanja.