Kot so zapisali, že nekaj časa pozivajo k imenovanju direktorja JSKD-ja, saj se mandat izteče konec leta. Namesto imenovanja so za vodenje pooblastili članico nadzornega sveta JSKD-ja.

Marko Repnik na podelitvi nagrade urška. Foto: Tomo Jeseničnik/JSKD
Marko Repnik na podelitvi nagrade urška. Foto: Tomo Jeseničnik/JSKD

Kot so zapisali v Glosi, jih v sindikatu znova muči vprašanje, ali ima vlada ob menjavah na čelu ključnih nacionalnih kulturnih institucij v mislih strokovna merila in usposobljenost kandidatov. Bojijo se, da je odgovor negativen, "ko ste po našem pozivu k čimprejšnjemu imenovanju direktorja JSKD-ja, ker se zdajšnjemu izteče mandat konec tega leta, že naslednji dan, 24. decembra, odgovorili v čudni maniri".

Pojasnjujejo, da direktor ni bil imenovan, čeprav je nadzorni svet JSKD-ja že oktobra podal predlog kandidata, ki je bil izbran na podlagi javnega natečaja. Dosedanji direktor JSKD-ja Marko Repnik po mnenju Glose izpolnjuje vse predpisane pogoje. Kot so poudarili, je Repnik kot direktor v zadnjem mandatu JSKD vodil zelo uspešno.

Namesto imenovanja Repnika, ki je bil edini kandidat, so na JSKD-ju dobili odgovor, iz katerega je razvidno, da so za opravljanje direktorske funkcije do enega leta pooblastiti članico nadzornega sveta JSKD Metko Šošterič, ki je, kot izpostavljajo v Glosi, sicer uslužbenka ministrstva za kulturo.

Kot so še poudarili v Glosi, "nimajo zoper njo prav ničesar, osupli in jezni pa smo zaradi nepredstavljivega 'pišmevuhovskega' odnosa, ki znižuje standarde in onemogoča normalno poslovanje ter izvajanje namena, nalog in dejavnosti, predpisanih z zakonodajo" .