Duša Jesih: Brez naslova. Foto: Obalne galerije Piran
Duša Jesih: Brez naslova. Foto: Obalne galerije Piran
Nagrajeno delo Rebecce Maeder. Foto: Obalne galerije Piran

Čeprav slika Duše Jesih povzema elemente zgodovinske abstrakcije, razkriva v sebi izrazne možnosti prenovljene geometrijske igre. Obvladuje jo red in strogost, vendar je v njeni strukturni obliki mogoče zaznati tudi neko občutljivo lirično atmosfero, je v obrazložitvi 2.000 evrov vredne nagrade zapisala žirija.

Velika nagrada 9. mednarodnega keramičarskega ex-tempora, podeljuje jo Studio Galerija Gasspar, je šla v roke Rebecce Maeder iz Švice. V obrazložitvi glavne nagrade keramičarskega ex-tempora, vredne 850 evrov, je žirija med drugim zapisala: "Organska, okroglasto kapljičasta oblika keramičnega objekta Rebecce Maeder gledalca prevzame s preprostostjo izvedbe, večplastnim likovnim učinkovanjem in interpretativno močjo".
Nagrado za najboljše delo v tehniki akvarela po izboru mednarodne žirije, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Joanna Zajac za likovno delo Adam in Eva. Nagrado za najboljše delo mladega avtorja, starega do 35 let, je mednarodna strokovna žirija prisodila Ireni Majdič za likovno delo Iščemo solinarja.

Nagrado v obliki samostojne razstave v Galeriji Herman Pečarič za najbolj izvirno delo, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Silvia Zagni iz Italije. Mednarodna strokovna žirija je za letošnji ex-tempore keramike izmed 96 del, oddanih za razstavo v Studiu galeriji Gasspar, izbrala 39 del.

Na slikarski ex-tempore se je prijavilo 351 udeležencev, oddanih je bilo 332 likovnih del. Za razstavo v Mestni galeriji Piran in v skladišču soli Monfort je bilo izbranih 171 umetnin, so sporočili iz Obalnih galerij.