Generalni direktor Unesca Koičiro Maacura je v Sarajevu oblastem predal certifikat, ki potrjuje, da je most v Višegradu iz 16. stoletja, ki ga je nobelovec Ivo Andrić zaznamoval v romanu Most na Drini, uvrščen na seznam svetovne kulturne dediščine Unesca. Sloviti višegrajski most na Drini je dal pod osmansko okupacijo zgraditi Mehmed Paša Sokolović. Osmanski dvorni arhitekt Mimar Sinan je svojo mojstrovino dokončal leta 1577.

Most, ki je navdahnil Andrića
Mesto Višegrad, ki leži v Republiki srbski na vzhodu BiH, je najbolj znano prav po tem, da je tamkajšnji most Mehmeda Paše Sokolovića v svojem romanu Most na Drini ovekovečil nobelovec Ivo Andrić. V knjigi Andrić opisuje odnose med pravoslavnimi Srbi in Bošnjaki (muslimani) v Višegradu v stoletjih otomanske okupacije. Zgodba romana zajema kar štiri stoletja in je neke vrste zbirka kratkih zgodb. Rdeča nit, ki združuje knjigo in je na neki način glavni "lik" v njej, pa je ravno most na Drini.

Žal pa se tej turistični znamenitosti - mnogi obiskovalci v Višegrad pridejo samo zato, da bi se sprehodili po slovitem mostu - v svoji več kot 400-letni zgodovini ni uspelo izogniti grozotam vojne: trije od enajstih lokov mostu so bili uničeni med 1. svetovno vojno, pet pa so jih poškodovali v drugi svetovni vojni, a so jih pozneje obnovili. Med bosansko državljansko vojno je bil most leta 1992 med višegrajskimi pokoli prizorišče okrutnih umorov številnih civilistov.

Unescovo priznanje mojstru Sinanu
Most velja za simbol vrhunca osmanske spomeniške arhitekture in urbanizma. 179,5 metra dolga mojstrovina je, kot omenjeno, delo Mimarja Sinana, enega največjih arhitektov in inženirjev klasičnega osmanskega obdobja, sodobnika italijanske renesanse, s katero lahko primerjamo njegova dela. "Unikatna eleganca proporcionalnosti in veličastna plemenitost dela kot celote pričata o plemenitosti njegovega arhitekturnega sloga," so pri Unescu zapisali v utemeljitvi priznanja.

A. K.