Leon Dolinšek, Avtobusna postaja, 1960. Foto: Moderna galerija
Leon Dolinšek, Avtobusna postaja, 1960. Foto: Moderna galerija
Leon Dolinšek, Ob Ljubljanici, obj. v: Otrok in družina 1969. Foto: Moderna galerija

Moderna galerija je leta 2005 pripravila prvo pregledno razstavo del iz obsežnega Dolinškovega opusa. Avtorica razstave Lara Štrumej je za prvo samostojno predstavitev ene osrednjih osebnosti slovenske reportažne fotografije druge polovice 20. stoletja izbrala reprezentativna dela vseh ustvarjalnih obdobij, naj gre za reportažno fotografijo, ki je nastajala po naročilih časopisnih hiš, za fotografije s snemanj filmov, iz gledališča ali umetniških ateljejev. Izbrala jih je izmed 1.000 pregledanih posnetkov iz fotodokumentacije Dela, Arhitekturnega muzeja Ljubljana, Slovenskega gledališkega muzeja, Slovenske kinoteke in zasebnih zbirk.

Dolinšek se je rodil 30. junija leta 1932 v Crikvenici. Njegova dela so pogosto nastajala po naročilu časopisnih hiš, kjer je največ objavljal, sicer pa je tudi Dolinšek sam menil, da fotografija močneje učinkuje v javnem prostoru. Dolinškovo delo je bilo vključeno tudi v pregledni razstavi Slovenska likovna umetnost 1945-1978 in 150 let slovenske fotografije.

V šestdesetih letih je postal fotoreporter na Delu in tako stopil na pot poklicnega fotografa. Pozneje je objavljal tudi v reviji Tovariš, kjer je po zgledu tujih revij ustvarjal fotozgodbe in slovensko reportažno fotografijo povzdignil na raven, primerljivo z vodilnimi evropskimi revijami. Ves čas je ohranil prepoznaven slog, je ob razstavi ugotavljala Lara Štrumej.

S prihodom v ljubljansko Dramo je Dolinšek vnesel svežino tudi v gledališko fotografijo. K igri in igralcem je znal pristopiti s posebnim občutkom. S fotoaparatom je prvi na Slovenskem prestopil gledališki portal, fotografiral je prizore med vajami ter gledališki fotografiji zagotovil živost in dinamiko. Posebno mesto v njegovem opusu zavzemajo fotografije s snemanj filmov. Intenzivneje je sodeloval predvsem z Matjažem Klopčičem. Vstopal je tudi v ateljeje slovenskih kiparjev in likovnikov.

C. R.