Zaha Hadid se je rodila leta 1950 v Bagdadu. Foto: EPA
Zaha Hadid se je rodila leta 1950 v Bagdadu. Foto: EPA

V zadnjem času se v tem poklicu uveljavlja vedno več žensk, kar pa ne pomeni, da je stvar enostavna. Včasih so izzivi res veliki.

Zaha Hadid ob prejemu kraljeve zlate medalje za arhitekturo za leto 2016
Umrla arhitektka Zaha Hadid

Širša javnost Hadidovo najbolj pozna po londonskem centru Aquatics, Centru Heydar Aliyev v Bakuju in muzeju MAXXI v Rimu. Na Južnem Tirolskem je načrtovala muzej, posvečen alpinistu Reinholdu Messnerju. Muzej Messner Mountain Museum Corones stoji na 2275 metrih nadmorske višine v središču italijanskega smučarskega središča Kronplatz.

Iz Bagdada prek Bejruta v London
Zaha Hadid se je rodila leta 1950 v Bagdadu, kjer je odraščala v eni izmed prvih tamkajšnjih stavb, ki jih je navdahnil slog Bauhausa, se pravi v času, ko se je tovrstno moderno arhitekturo na Srednjem vzhodu povezovalo predvsem s prestižem in naprednim mišljenjem.

Sprva je študirala matematiko na ameriški univerzi v Bejrutu, nato pa se je odločila za študij arhitekture v Londonu, kjer je že leta 1979 odprla svoj arhitekturni biro. Hadidova je letos prejela kraljevo zlato medaljo za arhitekturo in tako postala prva ženska, ki jo je prejela v 167-letni zgodovini podeljevanja te nagrade. Hadidova je bila tudi nosilka plemiškega naziva britanskega imperija dame (ženska vzporednica siru).

Pomembnost zviševanja standardov
"Pri stavbah je pomembno, da se ljudje v njih dobro počutijo - v domovih, šolah, službah, zato moramo zvišati standarde. Pri stanovanjih, šolah in javnih stavbah je bil v preteklosti v ospredju koncept, da se v njih ne preživlja veliko časa, kar pa je treba spremeniti. Arhitekti imamo danes znanje in orodja, da se spoprimemo s temi izzivi," je takrat povedala slavna arhitektka.

"Zaha Hadid je pomembna, njen vpliv na arhitekturo ima svetovne razsežnosti," pa je takrat povedala Jane Duncan, predsednica Kraljevega inštituta britanskih arhitektov (RIBA), ki je njeno delo opisala kot "zelo eksperimentalno, nepopustljivo in natančno".

Največja arhitektka današnjega sveta
Arhitekt Graham Morrison je ob novici o smrti Hadidove dejal: "Bila je tako posebna, da ni nikogar, ki bi bil tak kot ona. Nikamor ni sodila in tega ne mislim podlo. Bila je v svojem svetu in bila je izjemna." Richard Rogers, arhitekt centra Pompidou v Parizu in Milenijske kupole v Londonu, pa je za Guardian povedal, da je bila Hadidova "velika arhitektka, čudovita ženska in čudovita oseba".

Londonski župan Boris Johnson pa je tvitnil: "Tako žalostno je bilo slišati za smrt Zahe Hadid, bila je navdihujoča, njena zapuščina pa živi naprej v čudovitih stavbah v Stratfordu in po vsem svetu."

Arhitekturni biro Zaha Hadid Architects je objavil obsežno izjavo za javnost, v kateri so med drugim zapisali: "Na začetku tega tedna je zbolela za bronhitisom in doživela nenaden srčni infarkt med zdravljenjem v bolnišnici. Zaha Hadid splošno velja za največjo arhitektko današnjega sveta."

V zadnjem času se v tem poklicu uveljavlja vedno več žensk, kar pa ne pomeni, da je stvar enostavna. Včasih so izzivi res veliki.

Zaha Hadid ob prejemu kraljeve zlate medalje za arhitekturo za leto 2016
Umrla arhitektka Zaha Hadid