Župan mesta Maribor meni,
Župan mesta Maribor meni, "da novinarka v času svojega obiska ni uspela ujeti pravega utripa mesta in ni uspela začutiti Maribora kot majhnega, a prisrčnega mesta z dobrosrčnimi in gostoljubnimi ljudmi, v katerem je prav vsak turist in obiskovalec dobrodošel." Foto: BoBo
Maribor
V pismu je Kangler stopil v bran svojemu mestu in prevzel nekoliko turistično in poučevalno vlogo ter tujim novinarjem (ter morebitnim drugim bralcem) predstavil turistične znamenitosti mesta, najpomembnejše dogodke, ki so jih ali jih še bodo organizirali, ter nagrade, ki jih je mesto prejelo. Foto: BoBo
Maribor
Kangler je zapisal tudi, da je zadovoljen, da živi v Mariboru. Vrednost mesta je po njegovem mnenju prepoznala tudi Evropa, saj Maribor sodeluje pri izvajanju mnogih evropskih projektov. Foto: BoBo
Maribor
Franc Kangler je v pismu vsem petim izdajateljem časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung zapiše, da je članek novinarke Andree Diener prebral z velikim razočaranjem. V pismu je predstavil projekte in značilnosti mesta, ki Maribor postavljajo ob bok preostalim evropskim mestom in izboljšujejo kakovost življenja meščanov. Foto: BoBo

Na ostro kritiko novinarke Andree Diener, ki je Maribor obiskala ob slavnostnem vstopu v leto Evropske prestolnice kulture in v časopisu Frankfurter Allgemeine Zeitung zapisala, da je nista navdušila niti mesto niti organizacija EPK-ja, se je razočaran oglasil župan Mestne občine Maribor Franc Kangler. Danes, 26. januarja 2011, je vsem petim izdajateljem časopisa poslal pismo, v katerem pojasnjuje svoj pogled na mesto, ki ga je založba turističnih vodičev Lonely Planet uvrstila med "top 10" krajev v letu 2012.
V pismu zapiše, da ne želi vplivati na uredniško politiko časopisa, a doda, da se "kot župan drugega največjega mesta (se) počuti(m) dolžnega in poklicanega, da (vam) predstavi(m) Maribor v luči, s katero se lahko postavlja ob bok drugim evropskim kulturnim in turističnim središčem". Franc Kangler tako v nadaljevanju pisma predstavi turistične znamenitosti mesta, najpomembnejše dogodke, ki jih je mesto organiziralo ali jih še bo, nagrade, ki jih je prejelo, in projekte, ki so bili v Mariboru izpeljani.

S čim vse se ponaša Maribor?
Dvoinpolstranski seznam projektov, znamenitosti in nagrad, ki Maribor postavljajo ob bok evropskim mestom in ki naj bi pomembno prispevali k lepšemu življenju Mariborčanov, obsega zelo raznolike dogodke in "izboljšave". Med drugim navaja naziva Evropske prestolnice kulture 2012 in Evropske prestolnice mladih 2012. V Mariboru se zvrsti veliko športnih dogodkov, kot so Zimska univerzijada 2013, Svetovni smučarski pokal Zlata lisica od leta 1964, Svetovno mladinsko prvenstvo v šahu 2012, SP v hokeju za mladince 2011, Svetovni pokal v športni gimnastiki, Evropsko prvenstvo v Ultimate frizbiju 2011, EP v ju-jitsu 2011 in EP v taekwondoju 2012.

Mesto je gostoljubno tudi do invalidov, saj so na križiščih vgradili tipalne oznake, za njih pa imajo pripravljene tudi posebne turistične karte. Mestna občina se lahko pohvali še z dobro prakso energetske učinkovitosti, nagrado za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji leta 2009 in 2010, nagrado za ohranjanje dediščine na razpisu Naša Slovenija 2011, z nazivom mesto prostovoljcev, z nagrado Q-občine za najodličnejše komuniciranje in z nagrado na področju komunikacij Vision City. Maribor ima tudi dva vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov: najstarejšo trto na svetu in množični ples maturantske četvorke.
V pismu župan navaja tudi uspešnost mestne občine pri izvajanju evropskih projektov, saj so na občini izpeljali ali pa še uresničujejo 49 evropskih projektov v skupni vrednosti dobrih 161 milijonov evrov, pri čemer je 106 milijonov evrov evropskih sredstev. Med evropske projekte, ki so (ali pa še bodo) Maribor predstavili v lepši luči in ga naredili prijaznejšega prebivalcem in obiskovalcem, spadajo novo lutkovno gledališče, prenova pohorske vzpenjače in Ljudskega vrta, obnova Naskovega dvorca, projekt krepitve ekološke učinkovitosti podjetij in učinkovite rabe obnovljive energije za trajnostno okolje, projekti, ki povezujejo Gradec in Maribor, izgradnja in izboljšanje prometne infrastrukture, čiščenje voda, skrb za invalide in slepe, prenova Mariborskega gradu, mariborska mestna kartica (Maribor City Card) in drugi projekti.
Zadovoljen, da mesto vodi z vizijo
Ob tem Kangler zapiše, da je kot župan zadovoljen, da živi v Mariboru in da mesto pelje naprej s pozitivno energijo in vizijo.
"Z žalostjo sprejemam, da je novinarka v našem mestu videla samo črno plat. Tudi v Frankfurtu lahko najdemo kakšno ulico, ki je zanemarjena in ni v ponos mestu, pa to ne pomeni, da je ves Frankfurt neurejen. Maribor je bilo nekdaj največje industrijsko mesto v Jugoslaviji, zato tudi najdemo postsocialistične ostanke. A danes se Maribor razvija v univerzitetno, kulturno, športno in turistično središče."

Sam se ne izogne nobenemu mestu

Dodaja tudi, da se sam ne izogne nobenemu mestu, ko potuje po Nemčiji, saj se mu zdi zanimivo prav vsako mesto in njegova kulturna dediščina ter prebivalci. Preteklosti mest ne moremo spremeniti, lahko pa ustvarjamo lokalno politiko in spreminjamo prihodnost Maribora ter tako izboljšujemo kakovost življenja v mestu.