Prvič, drugič ... in seveda tudi tretjič: zeleni oger v ZDA vsakič prinese cel kup zelencev. Foto:
Prvič, drugič ... in seveda tudi tretjič: zeleni oger v ZDA vsakič prinese cel kup zelencev. Foto:
Montgomery Burns
Montgomery Burns, prekaljeni antagonist Simpsonovih, bo v filmu stopil v ospredje.
Pri Pixarju imajo po navadi dober nos za to, kaj bo ljudem všeč, in računajo na to, da se ljudem miš v kuhinji ne bo zagnusila.
Bee movie
Bee movie je zgodba Barryja B Bensona (Jerry Seinfeld, na sliki), ki je pravkar končal fakulteto in se noče sprijazniti z mislijo, da ima na izbiro samo en poklic - pridelavo medu. On bi bil namreč raje odvetnik.

Ni treba posebej omenjati, da so vsi zgoraj našteti filmi v ZDA prislužili več kot 100 milijonov dolarjev in tako uspešno konkurirali igranim “tekmecem”; dobro so se odrezale tudi risanke Za živo mejo, Hiša pošasti in Štalca (Barnyard). Že res, da so v preteklem letu v večini risank nastopale živali, a v prihodnje si lahko obetamo tudi izvirnejših zapletov. Navsezadnje je sam Walt Disney nekoč rekel: “Če si nekaj lahko zamisliš, lahko to tudi uresničiš.”

Najtežje pričakovan bo verjetno tretji del sage o velikem zelenem ogru, ki si je v prejšnjem delu izprosil roko princese Fione. Tudi v tretjem delu Shreka bodo (samo z glasovi) nastopili Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy in Antonio Banderas, njihovim likom pa se bodo pridružili še nekateri liki iz "železnega repertoarja" pravljičnega sveta: Trnuljčica, Sneguljčica, Pepelka, kralj Artur in drugi. Verjetno edina bolj zelena stvar kot Shrek bo letos kup denarja, ki ga bo novi del franšize prislužil.

Hrabri mišek?
Pixar, snemalna hiša, ki ima pri ustvarjanju animiranih uspešnic glavno besedo, letos denar stavi na risanko Ratatouille. Gre za zgodbo o miškolinu Remyju, ki živi v pariški restavraciji in sanja o tem, da bi postal kuhar; film bo režiral Brad Bird, ki se je podpisal že pod Neverjetne.

Največje tveganje: Simpsonovi
Za eno najbolj tveganih potez tega leta pa lahko štejemo ekranizacijo najstarejše animirane serije, ki se na ameriških televizijskih ekranih suče že od leta 1989: Simpsonovi bodo s pomočjo računalnikov tridimenzionalno zaživeli konec julija. Za zdaj je potrjeno, da bo enega od glasov "igrala" tudi Erin Brokovich, šušlja pa se tudi, da bosta imela v zgodbi veliko vlogo stari Montgomery Burns in jedrska elektrarna, s katero upravlja. Izvrsssstno, bi verjetno rekel Burns.

Srednjeveški ep ... z Angelino Jolie
In če mislite, da srednjeveška germanska epika sodi le v literarno zgodovino, se motite: "Nasilna in zelo zelo čudaška" so besede, s katerimi je scenarist Neil Gaiman opisal filmsko adaptacijo staroangleške klasike, ki jo bo režiral Robert Zemeckis. Ker pa filmska industrija vseeno ne računa le na kulturno ozaveščenost kinoobiskovalcev, so k sodelovanju pritegnili Angelino Jolie, film se bo opiral na tehniko animacije "motion-capture", ki smo jo lani lahko prvič videli v Polarnem vlaku.

In to sploh še ni vse ...
Letos se nam obeta še en "pingvinji" film – "lažni dokumentarec" (mockumentary) Surf's Up bo izhajal iz domneve, da so prav pingvini izumili deskanje. Na velika platna prihajajo tudi Michelangelo, Rafael, Donatelo in Leonardo – pa ne veliki slikarji, ampak bojevniške želve. Risanka Teenage Mutant Ninja Turtles bo po 14 letih prvi poskus ponovne oživitve nekoč nadvse priljubljene franšize o štirih želvah, ki so zaradi radioaktivnega sevanja postali borci proti zločinu.

Jerry Seinfeld si je po slovesu od "svoje" nadaljevanke in daljšem premoru za naslednji projekt izbral risanko – pomagal je napisati Bee Movie, zgodbo o boju med ljudmi in čebelami, ki bo prišel v kinodvorane novembra. Pri Disneyju bodo lento prvih med narisanimi skušali braniti s filmoma Meet The Robinsons in Enchanted.

A. J.