Italijanski režiser tudi 30 let po smrti ni pozabljen. Foto: EPA
Italijanski režiser tudi 30 let po smrti ni pozabljen. Foto: EPA
Pasolinijevo truplo so našli na nogometnem igrišču.
Na sodišču bodo obnovili proces o umoru Piera Paola Pasolinija. Foto: EPA
Prizor iz filma Paola Pasolinija Cvet tisoč in ene noči
Cvet tisoč in ene noči - v spomin na Pasolinija.

Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji je s sodelovanjem Kinodvora in Cankarjevega doma pripravil večdnevni program, ki se je začel prav na dan Pasolinijevega umora. Ob 19.30 so tako v Kinodvoru predvajali njegov film Cvet tisoč in ene noči, sledil mi je recital Čutiti Pasolinija v Cankarjevem domu na sporedu, ob koncu večera pa si je bilo v Kindvoru mogoče ogledati še Salo ali 120 dni Sodome. Program ob obletnici smrti se bo sklenil 10. 11. z dokumentarcem o njegovi smrti Pasolini un delitto Italiano.

Umor še vedno aktualen
Čeprav je od umora minilo že 30 let, pa spomin na enega najbolj spektakularnih umorov v Italiji še zdaleč ni zamrl. Umora takrat 53-letnega Pasolinija, čigar iznakaženo truplo so našli na nogometnem igrišču v Ostii blizu Rima, je bil obsojen prostitut Pino Pelosi, ki je takrat priznal dejanje. Zdaj pa trdi, da je nedolžen, da je v ječi po krivem preživel devet let in da si ni upal spregovoriti, ker so grozili njegovi družini. Primer bodo zdaj spet obravnavali na sodišču.

Stroga kritika enoumja
Pasolinijevi prijatelji so bili namreč vseh 30 let prepričani, da je umor naročila skupina desničarskih skrajnežev, ne pa v času umora 17-letni Pelosi. Po snemanju njegovega zadnjega filma Salo ali 120 dni Salome, v katerem je Pasolini obravnaval zadnje dneve Mussolinijeve diktature, so ga namreč skrajne desničarske organizacije pogosto skušale ustrahovati s smrtnimi grožnjami. Film prikazuje dogajanje v zastraženi vili, v kateri so štirje fašisti perverzno zlorabljali ugrabljeno mladino. S filmom je Pasolini izrekel strogo kritiko vsakršnega enoumja.

Pasolinijevi filmi v Ljubljani
Film je bil tudi na sporedu prazničnega programa ob obletnici Pasolinijevega umora v Kindovoru, nato pa bodo do 10. novembra sledili še drugi njegovi filmi. Ljubitelji Pasolinijevih izdelkov se bodo vsak dan ob 18.00 zbrali v Italijanskem inštitutu za kulturo.

Spored:
3. 11.,
Evangelij po Mateju.
7. 11., Ptičke in ptičice.
8. 11., Izrek.
9. 11., Dekameron.
10. 11., Pasolini un delitto Italiano.