Gospoda Verdouxa je Chaplin označil za najinteligentnejši in najbolj dovršen film svoje kariere. Foto:
Gospoda Verdouxa je Chaplin označil za najinteligentnejši in najbolj dovršen film svoje kariere. Foto:
Charlie Chaplin
V vlogi malega potepuha se je Chaplin prvič pojavil v filmu Kid Auto Races at Venice, komediji studia Keystone, pozneje pa se še večkrat vračal k tem liku.
Charlie Chaplin: Veliki diktator
Iz Adolfa Hitlerja se je leta 1940 Charlie Chaplin takole ponorčeval v filmu Veliki diktator.

Za uvodnim filmom se bo v marcu in aprilu na sporedu Kinoteke odvrtelo okoli 50 filmov tega velikega igralca, scenarista, koreografa, producenta, skladatelja in režiserja, večina bo na ogled v restavriranih filmskih kopijah.
Ko so Gospoda Verdouxa prvič predvajali, je veljal za šokantno tragikomedijo in ta ostaja enako aktualna tudi danes. Ob filmu, ki ga je imel Chaplin za najinteligentnejši in najbolj dovršen film svoje kariere, bodo na ogled še drugi njegovi najbolj znani naslovi – Deček iz leta 1921, Zlata mrzlica iz 1925, Luči velemesta (1931), Moderni časi (1936) in znameniti Veliki diktator, ki je leta 1940 po svoje napovedal, kakšna usoda čaka Evropo v letih, ki sledijo.

Neznani Chaplin - neuporabljeni prizori iz filmov
Program retrospektive obljublja tudi več sklopov kratkih filmov, dokumentarni film Neznani Chaplin režiserja Kevina Brownlowa pa bo osvetlil Chaplinovo življenje in delo. Brownlow si je film zamislil kot preplet filmskih odlomkov ter redkih, nikoli prej videnih neuporabljenih prizorov iz Chaplinovih filmov in intervjujev s sodelavci velikega avtorja.
Za lažjo orientacijo je Chaplinovemu delu posvečen cel kinotečni katalog, pod besedila katerega se podpisujejo Alenka Zupančič, Marcel Stefančič jr., Michel Chion, Serge Daney, Walter Benjamin, Theodore W. Adorno, Sergej M. Eisenstein in Roland Barthes.
Mozart sedme umetnosti, boter, genij in pionir filmske burleske, komedije, tragikomedije in političnega angažmaja. Kot vse to se je Charlie Chaplin, rojen leta 1889 v Londonu, zapisal v zgodovino filma. Na oder je prvič stopil še v otroških letih, ko mu je zelo zgodaj umrl oče, mladi Charlie pa je nato leta preživljal razpet med šolo, ulico in občasnimi nastopi v gledališču.
Leta 1915 gledalci prvič spoznajo Potepuha
Leta 1913 se je prvič neposredno srečal s filmom, nato pa zaslovel s prepoznavno vlogo zvitega potepuha v mahedravih hlačah in verjetno njegovima najbolj prepoznavnima atributoma - potlačenim klobukom in sprehajalno palico. K vlogi, ki jo je leta 1915 upodobil v filmu Potepuh, se je večkrat vračal. Chaplin je burkasto filmsko komedijo z otožnim sarkazmom in natančno pantomimo povzdignil na raven poglobljene filmske interpretacije človekove odtujenosti v industrijski družbi, sredi političnih dogodkov.