Mulan je bil prvi Disneyjev animirani film, ki se je eksplicitno lotil tematike vojne in bojevanja - in obenem prvi njihov film, ki je izšel na DVD-ju. Foto: IMDb
Mulan je bil prvi Disneyjev animirani film, ki se je eksplicitno lotil tematike vojne in bojevanja - in obenem prvi njihov film, ki je izšel na DVD-ju. Foto: IMDb
Aladdin
Ker je v animiranem Aladinu Robin Williams večino svojih replik improviziral, film na koncu ni prišel v poštev za oskarjevsko nominacijo za najboljši prirejeni scenarij. Foto: IMDb

Najprej je studio Sony potrdil, da razvijajo svojo lastno interpretacijo starodavne kitajske legende, ki jo poznamo predvsem po zaslugi Disneyjevega animiranega celovečerca.

Vest je kmalu zasenčila druga, še bolj odmevna: princeso Mulan bodo iz "upokojitve" vrnili tudi pri Disneyju, tudi oni v igranem filmu, v kinematografe prihaja v letu 2018. Posebej so se pohvalili, da bodo za naslovno vlogo bojevnice, ki se preobleče v moškega, da bi lahko prevzela očetovo vlogo v bitki, angažirali kitajsko igralko. Pri Sonyju so jim žogico vrnili z izjavo za javnost, da bo imel njihov film večinsko azijsko igralsko zasedbo.

V za zdaj še neodločeni bitki za prestižnejši projekt se zdaj oba studia ženeta za kar najboljšim, po možnosti azijskim režiserjem.

Ang Lee je dal košarico Disneyju
Pri Disneyju so na vrh svojega seznama želja postavili oskarjevca Anga Leeja, poroča The Hollywood Reporter. Ta naj bi njihovo ponudbo že zavrnil, čeprav mediji še ne ponujajo nobene utemeljitve njegove odločitve - najbrž pa velja omeniti, da bo studio Sony produciral in distribuiral Leejev naslednji film, Billy Lynn’s Long Halftime Walk. Če imajo pri Sonyju prav tako v mislih Anga Leeja za režijo filma o Mulan, bi to pomenilo, da je tekma še ostrejša, kot je videti na prvi pogled.

Po uspehu igrane različice Pepelke, ki je studiu prinesla 543,5 milijona dolarjev, so pri Disneyju na idejo za igrano adaptacijo animacije Mulan prišli v letu 2015. Odkupili so že narejen scenarij, nato pa najeli Ricka Jaffo (Jurski svet) in Amando Silver za popravke. Rezultat jim je bil menda tako všeč, da so projektu dodelili prednostno nalepko in mu za premiero dodelili 2. november 2018.

Vedeti je treba, da je težko parirati Disneyju, ko gre za adaptacije animiranih klasik: aprila so s kritiško hvaljeno Knjigo o džungli zaslužili dobrih 966 milijonov dolarjev, medtem ko je bila Warnerjeva različica, ki je v času predprodukcije veljala za konkurenco Disneyju, zamaknjena v leto 2018.

Prihaja tudi Aladin
V igri je tudi že naslednji veliki projekt. Disney je za režijo igrane adaptacija Aladina rekrutiral britanskega režiserja Guya Ritchieja. Ritchie ni brez izkušenj v vodah blockbusterjev (konec koncev je posnel dva filma o Sherlocku Holmesu), najzanimivejši pa sta za zdaj dve vprašanji: bo studio za naslovno vlogo poiskal igralca arabskega porekla? To je načeloma segment prebivalstva, ki je v hollywoodskih produkcijah praktično nezastopan (vsaj v večjih vlogah). In drugič: kako bodo nadomestili nenadomestljivega Robina Williamsa v vlogi duha? Zelo verjetno je, da bodo ubrali čisto drugačen pristop k upodobitvi in se tako izognili očitnim primerjavam.