Laurence Fishburne se projekta loteva že drugič; prvič je zamrl zaradi promocije prvega in drugega dela Matrice. Foto: EPA
Laurence Fishburne se projekta loteva že drugič; prvič je zamrl zaradi promocije prvega in drugega dela Matrice. Foto: EPA

Zelo me veseli, da bodo roman ekranizirali na tak način kot sem si želel.

Paolo Coelho
Odkar je bil roman Alkimist izdan, so prodali več kot 30 milijonov kopij po vsem svetu. Foto: EPA

Vsekakor je roman Alkimist najbolj uspešno delo brazilskega pisatelja Paula Coelha, kar je prepričalo tudi igralca Laurenca Fishburna, ki se ga verjetno spomnite iz trilogije Matrica, da je že lani od studia Warner Bros odkupil pravice za ekranizacijo romana. Letos pa je na festivalu v Cannesu potrdil, da bo film režiral, produciral in v njem še zaigral.

Newage parobala
Prav tako je Fishbourne scenarij za film napisal sam in povedal, da je to zelo poseben projekt, pri katerem sodelujejo posebni ljudje, ki skrbijo, da bo njegova pot do velikega zaslona potekala tako, kot si zasluži. Zgodba scenarija bo tako kot knjiga pripovedovala o mladem Špancu iz Andaluzije, ki se na podlagi svojih sanj poda na lov za skritim zakladom v egipčanskih piramidah. Na poti pa odkrije osebni zaklad, ki preseže vsa njegova pričakovanja.

Paola Coelha, ki je svoj roman zasnoval kot nekakšno sodobno alegorijo s precej preprosto zgodbo, v kateri se prepletajo življenjske resnice in etična vodila novodobnemu človeku, ekranizacija romana veseli, predvsem pa meni in upa, da bo film ujel duh in preprostost Alkimista. Celota je malce newagevska parabola o sledenju svojim ciljem, tudi če ne gre za pregovorne skrinje zlata.

V drugo gre rado
Snemanje se bo začelo v tem letu na različnih lokacijah v Evropi, Jordaniji, Dubaju in severni Afriki. V Španiji in Južni Ameriki pa že iščejo igralca, ki bo odigral pastirja Santiaga v projektu, vrednem od 30 do 60 milijonov dolarjev, ki so ga njegovi ustvarjalci označili za mešanico Harryja Potterja in Indiana Jonesa. Laurence Fishburne je idejo, da bi po romanu Alkimist posnel film, javnosti predstavil že pred dvema letoma, a ga je nato zaradi promocije drugega in tretjega dela trilogije Matrica odrinil na stranski tir.

Zelo me veseli, da bodo roman ekranizirali na tak način kot sem si želel.

Paolo Coelho