Allen nad svojim filmskim opusom ni navdušen. Foto: EPA
Allen nad svojim filmskim opusom ni navdušen. Foto: EPA

Večino časa sem razočaran nad svojimi filmi.

Woody Allen
Woody Allen z ženo in Scarlett Johansson
Koliko časa bo newyorški režiser iskal navdih pri mladi igralki? Foto: EPA

Precej bridkih izjav je ameriški režiser, ki je posnel približno 40 filmov, dal na londonski premieri filma Match Point. Prav film s Scarlett Johansson v glavni vlogi je Allen navedel kot enega od treh filmov, s katerimi je zadovoljen; ob njem ga v slabo voljo ne spravljata še Rdeča vrtnica Kaira ter Možje in žene. Allen pa je priznal, da je kljub slabemu mnenju, ki ga ima o svojem delu, ponosen na to, da sodi med režiserje z oskarjem, čeprav njegovi filmi prinašajo izgubo.

Stereotipi ne držijo
Režiser je na premieri zavrnil tudi nekaj stereotipov, ki krožijo o njem. Tako naj ne bi bil intelektualec samo zato, ker nosi očala, poleg tega pa naj bi bili ljudje prepričani, da je umetnik samo zato, ker njegovi filmi ne prinašajo dobička. Svoj opus okoli 40 filmov je opisal kot skromen, sebe pa kot povprečnega režiserja.

Tudi glasbenik ni dober ...
Dotaknil se je tudi svoje ljubezni do klarineta; še vedno mu ni jasno, kako so ljudje pripravljeni plačati, da ga poslušajo na koncertih s skupino New York Rag Time and Funeral Orchestra. Čeprav je zanikal dobro znanje igranja na klarinet, pa je priznal, da igra s srcem.

Ostaja nepopravljivi pesimist
Čeprav je na premieri newyorški režiser skušal zavrniti toliko prepričanj, pa je le potrdil, da njegov sloves nepopravljivega pesimista ni iz trte zvit. Obiskovalce pa je skušal prepričati še, da je vedno živel po malomeščanskih pravilih, saj se je nekajkrat poročil, ne pije, se ne drogira in v bistvu ni tečen.

Nova muza ga navdihuje
Režiser, ki v svojih filmih pogosto tudi igra, je pred kratkim praznoval svoj 70. rojstni dan, a se kljub slabemu mnenju, ki ga ima očitno o svojem delu, še ne namerava umakniti. V letu 2006 namerava dokončati film Scoop, v katerem prav tako kot v Match Pointu nastopa Scarlett Johansson, ki naj bi bila Allenova nova muza. V njem bo zaigrala ameriško študentko, ki se v Londonu zaplete v ljubezensko razmerje z nekim aristokratom.

Večino časa sem razočaran nad svojimi filmi.

Woody Allen