Akcijski spektakel so začeli snemati v Jeruzalemu, a so tam posneli le pilotsko epizodo, za nadaljnje snemanje pa so sveto mesto
Akcijski spektakel so začeli snemati v Jeruzalemu, a so tam posneli le pilotsko epizodo, za nadaljnje snemanje pa so sveto mesto "preselili" v Split in Trogir. Na snemanju bodo kot protestniki in vojaki sodelovali številni statisti, potekalo pa bo predvidoma do 13. septembra. Foto: BoBo
Konec avgusta so v Kaštelih pri Splitu začeli snemati peto sezono priljubljene nadaljevanke televizije HBO Igra prestolov. Foto: EPA

Akcijski spektakel Dig so začeli snemati v Jeruzalemu, a so zaradi izraelsko-palestinskih spopadov tam posneli le pilotsko epizodo, za nadaljnje snemanje pa so sveto mesto "preselili" v Split in Trogir.
Dig je na sledi Da Vincijevi šifri in spremlja agenta FBI-ja, ki preiskuje umor arheologa v Jeruzalemu. Med preiskavo v ruševinah in katakombah razkriva zaroto, ki jo pripravljajo že 2000 let. Avtorja projekt sta Gideon Raff, ki je bil producent razvpite nadaljevanke Domovina, ter Tim Krang, soustvarjalec televizijske uspešnice Heroji, nastaja pa v produkciji USA Network, kabelske televizijske mreže družbe NBC Universal.
Glavno vlogo ima Jason Isaacs, poleg njega igrajo še Anne Heche, Alison Sudol, Omar Metwally in Lauren Ambrose.
Split kot "novi Jeruzalem"
Snemanja na ulicah Splita in Trogirja, pa tudi v splitskem pristanišču, v katerih bodo kot protestniki in vojaki sodelovali številni statisti, bodo predvidoma potekala do 13. septembra, kot navaja Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani. Prizore v interierih bodo snemali v Albuquerqueju v ZDA.
Ameriški spletni reviji The Hollywood Reporter in Variety sta poročali o Splitu kot "novem Jeruzalemu". Sveto mesto je "eden ključnih likov v nadaljevanki", je povedal Raff, ki se je rodil in odraščal v Jeruzalemu.
Načrtujejo snemanje šestih epizod, premiera je predvidena za oktober, je napovedal The Hollywood Reporter.
Pri Splitu tudi peta sezona Igre prestolov
Konec avgusta so v Kaštelih pri Splitu začeli snemati peto sezono priljubljene nadaljevanke televizije HBO Igra prestolov. Katoliška cerkev na Hrvaškem je pred tem nasprotovala snemanju delov nadaljevanke, v katerih bi gole igralke nastopile v bližini sakralnih objektov v Šibeniku in Dubrovniku.