Za najboljši film leta je dramo The Hurt Locker pred desetimi dnevi že izbralo Nacionalno združenje filmskih kritikov (National Society of Film Critics). Foto: Reuters
Za najboljši film leta je dramo The Hurt Locker pred desetimi dnevi že izbralo Nacionalno združenje filmskih kritikov (National Society of Film Critics). Foto: Reuters
Sandra Bullock
Sandra Bullock, ki je znana po svojem humanitarnem udejstvovanju, je bila ena izmed številnih zvezdnikov, ki so pozivali k pomoči žrtvam katastrofalnega potresa na Haitiju. Foto: Reuters
James Cameron
Avatar je postal najboljši akcijski film, nobeno presenečenje pa ni, da je v tehničnih kategorijah bolj ali manj pometel s konkurenco. Foto: Reuters
Jeff Bridges
Jeff Bridges je v Crazy Heart Bad Blake, country pevec, ki ima za sabo odločno preveč porok, turnej in praznih steklenic. Foto: Reuters

Režiserka in producentka Kathryn Bigelow je na včerajšnji podelitvi nagrad ameriških filmskih kritikov dobila nagrado za režijo, The Hurt Locker, drama o elitni skupini za deaktiviranje bomb v iraški vojni vihri, pa je bila okronan tudi za najboljši film.
Mark Boal, ki je za scenarij za ta film prav tako dobil kipec, je v zahvalnem govoru zasluge za končno podobo filma pripisal Bigelowovi oziroma "njeni izjemni viziji, nepresahljivemu navdihu in temu, da nikoli ne sprejme "ne" za odgovor". Komplimenti so pravzaprav deževali v obe smeri: režiserka je v svojem govoru izjavila, da "na odru stoji po zaslugi enega moža - in to je Mark Boal". "Čudovito je dobiti to priznanje," je še dodala, "toda pokloniti bi se morali tudi vsem vojakinjam in vojakom, ki so še vedno na fronti".

Največji osmoljenec: Devet (10 nominacij, nobenega kipca)
Zvezo ameriških in kanadskih filmskih kritikov (BFCA) sestavlja 235 filmskih strokovnjakov, ki zastopajo 199 televizijskih, radijskih in spletnih medijev. Svoje nagrade (Critics' Choice Awards) so letos podelili že petnajstič; z največ nominacijami (po deset vsaka) sta pesti stiskali ekipi filmov Devet in Neslavne barabe; in če muzikal z zvezdniško zasedbo na koncu ni dobil niti ene same nagrade, jo je Tarantinov film odnesel precej bolje. Njegova postmodernistična "reinterpretacija" druge svetovne vojne je dobila nagrado za najboljšo igralsko zasedbo, Christoph Waltz je bil za lik SS-ovca Hansa Lande še posebej nagrajen za najboljšo stransko vlogo, Tarantino pa za najboljši izvirni scenarij. "Zahvaliti se želim le eni skupini, to so igralci, ki so na platnu oživeli scenarij. Moja snov ni lahkotna, je težavna. Butasti igralci je ne bi zmogli ustrezno predstaviti," je bil kratek režiser.

Vizualno spektakularna znanstvenofantastična alegorija Jamesa Camerona Avatar je dobila nagrado za najboljši akcijski film in še plejado nagrad za tehnične dosežke, vključno s tistimi za najboljšo kamero, montažo, zvok in posebne učinke.

Jeff Bridges je za vlogo zapitega pevca countryja Bada Blaka v filmu Crazy Heart dobil nagrado za najboljšega igralca, skladba The Weary Kind iz tega filma pa je prejela nagrado za najboljšo pesem. Kvišku (Up) je postal najboljši animirani film, prejel je tudi nagrado za glasbeno podlago.

Ko je bilo treba podeliti nagrado za najboljšo igralko, se kritiki očitno niso mogli odločiti: prostor pod žarometi sta si morali razdeliti dve zmagovalki, Meryl Streep in Sandra Bullock; Streepova po zaslugi svoje vloge v filmu Julie & Julia ("Rada delam, obožujem hrano in seks. Tako kot Julia Child. Zato se bi ni težko vživeti vanjo"), Bullockova pa v The Blind Side.

Jason Reitman in Sheldon Turner sta dobila nagrado za prirejeni scenarij, ki sta ga napisala za film V višave; Reitman se je zahvalil zahvalil svojemu očetu, režiserju Ivanu Reitmanu, "enemu izmed najboljših pripovedovalcev zgodb", ki ga je "naučil vsega".

Zlomljeni objemi Pedra Almodovarja so postali najboljši tujejezični film, Mo'Nique je bila okronana za najboljšo igralko v stranski vlogi (za Precious), Saoirse Ronan pa je po mnenju najobetavnejša mlada igralka (za The Lovely Bones). The Hangover je najboljša komedija, najboljši dokumentarec pa The Cove, pretresljiv prikaz lova na delfine na Japonskem.

Z mislimi pri žrtvah potresa
Kevin Bacon
je dobil nagrado za svoje dobrodelno delo; s pomočjo spletne strani SixDegrees.org je zbral milijone dolarjev za različne namene; v svojem govoru se je, tako kot veliko drugih nagrajencev, dotaknil tragedije, ki je pred dnevi prizadela Haiti. "Po navadi se Američani sami sebi zdimo razklan narod, toda ko se zgodi kaj takega, zna ta dežela resnično stopiti skupaj." George Clooney, ki je bil nominiran za vlogo v komični drami V višave, je podelitev preskočil, saj sta bila z Wyclefom Jeanom zaposlena z organizacijo dobrodelne zbiralne akcije Hope for Haiti.