Angelina Jolie že snema na Madžarskem, kjer za film vlada veliko zanimanje medijev in radovednežev. Foto: EPA
Angelina Jolie že snema na Madžarskem, kjer za film vlada veliko zanimanje medijev in radovednežev. Foto: EPA
Brad Pitt
Na snemanju v Budimpešti se je pojavil tudi življenjski sopotnik Joliejev, hollywoodski zvezdnik Brad Pitt, ki so ga pričakali številni oboževalci. Foto: EPA

Tako je povedal izvršni koproducent filma Edin Šarkić iz sarajevske producentske hiše Scout film. Kot je pojasnil, je minister za kulturo Federacije BiH-a Gavrilo Grahovac dovolil snemanje filma na območju te entitete, kar so mu ustno potrdili na ministrstvu, pisno pa naj bi odločitev prejel v ponedeljek.

"Tako moram počakati na ponedeljek," je dejal Šarkić, ki je potrdil, da so po prvotni prepovedi prekinili vse priprave na snemanje filma v BiH-u, ki naj bi se začelo sredi novembra.

Film z delovnim naslovom Untitled Bosnian War Love Story (v prevodu Ljubezenska zgodba med vojno v Bosni brez naslova) so že začeli snemati na Madžarskem. Kot po poročanju francoske tiskovne agencije AFP piše v sinopsisu, film govori o ljubezenski zgodbi med Srbom in Bošnjakinjo v začetku vojne v BiH ter vplivu vojne na njun odnos.

Ženske žrtve vojne razjezila vsebina
Minister je odločitev sprejel, potem ko mu je producentska hiša Scout film dostavila celoten scenarij, da bi se sam prepričal, da ne gre za zgodbo, v kateri bi poniževali ženske, žrtve posilstev v vojni.

Tako je vsebino filma medijem pred tem predstavil Željko Mitrović, lastnik srbske televizije Pink, ki naj bi se z Angelino Jolie neuspešno pogajal za producentske usluge v Srbiji. Tako so mediji poročali, da naj bi se zgodba filma začela s tem, da srbski vojak posili Bošnjakinjo, ki se pozneje vanj zaljubi.

Po tem so članice Združenja žensk - žrtev vojne v BiH, ki združuje ženske, žrtve posilstev in spolnega nasilja med vojno v BiH, od ministra Grahovca zahtevale, da prepove snemanje filma, kar je nato v sredo tudi storil.

V filmu nastopa tudi Djuro
Glavno vlogo v svojem prvencu je Joliejeva zaupala mladi bosanski igralki Zani Marjanović, ki jo je svetovna javnost opazila v filmu Sneg. V filmu naj bi se pojavil tudi Branko Djurić – Djuro, v igralski zasedbi pa na filmski spletni strani IMDb izstopa še Rade Šerbedžija.

Za svoj celovečerni režijski prvenec naj bi imela Joliejeva, ki se je podpisala pod scenarij, na voljo 15 milijonov dolarjev. V kinematografe film prihaja naslednje leto.