Alois Nebel je zgodba o razpečevalcu vlakov na majhni postaji v Sudetih, leta 1989. Ko začnejo tudi v njegovih zakotnih krajih vreti družbene spremembe, ga preplavijo spomini na drugo svetovno vojno, tako močni, da konča v sanatoriju. Ko se vrne, ugotovi, da je svet, ki ga pozna, medtem izginil: komunističnega režima ni več, njegove službe prav tako ne ... A na obzorju se pojavi ženska. Foto:
Alois Nebel je zgodba o razpečevalcu vlakov na majhni postaji v Sudetih, leta 1989. Ko začnejo tudi v njegovih zakotnih krajih vreti družbene spremembe, ga preplavijo spomini na drugo svetovno vojno, tako močni, da konča v sanatoriju. Ko se vrne, ugotovi, da je svet, ki ga pozna, medtem izginil: komunističnega režima ni več, njegove službe prav tako ne ... A na obzorju se pojavi ženska. Foto:
Rango
Pixar in Dreamworks letos stavita na nadaljevanja - jima lahko tla pod nogami spodnese kuščar z glasom Johnnyja Deppa?
Mačji 'latino lover', ki mu je glas posojal Antonio Banderas, je bil eden najbolj priljubljenih stranskih likov Shreka - in še letos dobi čisto svoj film.

In če bo res tako, bo šla zahvala češki animaciji, ki bi se med nominirance lahko "pretihotapila" prek kandidature za najboljši tujejezični film. Ustvarjalci češkega filma Alois Nebel so že potrdili, da bo film režiserja Tomáša Lunáka Češka prijavila za tujejezičnega oskarja, sami pa ga nameravajo poslati tudi v bitko za naslov najboljšega animiranega filma. Ker gre za križanca med klasičnim filmom, risanko in stripom (mukotrpen proces ustvarjanja estetike, ki se je spomnimo iz filma A Scanner Darkly, se imenuje rotoskopiranje), bi znala morebitna nominacija v stroki sprožiti ponovno debato o mejah žanra.

Če hočejo sploh ustrezati pogojem za kvalifikacijo, morajo Aloisa Nebla najprej še vsaj za teden dni spraviti na reden spored kinematografov. No, če jim bo uspelo in če bo za kratke filme in animacijo zadolžena veja Akademije odobrila prijave The Adventures of Tintin, Happy Feet 2 in Mars Needs Moms, bo s šestnajstimi prijavljenimi filmi dosežena kvota, na podlagi katere lahko dejansko izberejo pet nominirancev. Ustvarjalci omenjenih treh filmov morajo najprej še utemeljiti svoje razloge za uporabo tehnike stop-motion, ki je Akademija same po sebi ne uvršča pod "animacijo". A ker filmsko adaptacijo Tintina režira Steven Spielberg in ker je Happy Feet nadaljevanje filma, ki je leta 2006 dobil oskarja za najboljšo animacijo, večina strokovnjakov meni, da bodo vse tri prijave potrjene.

Pravila v sekciji animiranih filmov so precej specifična: če se kvalificira od 8 do 12 filmov, izberejo tri nominirance, za štiri nominirance morajo imeti na izbiro od 13 do 15 filmov (to pravilo obstaja šele od letos), 16 ali več pa pomeni peterico v končnem boju.

Skozi vse zahtevane obroče je letos za zdaj priskakljalo enajst animiranih filmov: Gnomeo and Juliet, Rango, Rio in Hoodwinked Too datirajo še v prvo tretjino leta, poleti pa so v hlajenih kinopleksih zabavali Kung Fu Panda 2, Avtomobili 2, Medvedek Pu in Smrkci. Do konca leta na velika platna prihajajo še Puss in Boots (Obuti maček), Arthur Christmas in Alvin in veverički: Chipwrecked. Enajsterico zaokroži še španski film Chico in Rita.

Ne glede na število nominirancev je letošnja tekma precej manj odločena vnaprej kot v preteklih letih. V zadnjih treh letih smo se navadili, da je Pixarjev prispevek, pa naj je bil to Svet igrač 3, V višave ali Wall-E, še najvarnejša stava - in tovrstne špekulacije so se vsakokrat obrestovale. In čeprav je zelo verjetno, da se bodo Avtomobili 2 prebili med nominirance, ni nikogar, ki bi si upal s pretirano gotovostjo napovedati njihovo zmago.

Pixarjev največji tekmec, studio DreamWorks, prav tako stavi na nadaljevanje (Kung Fu Panda 2) in na t. i. "spin-off", Puss in Boots (Obuti maček). V desetih letih so bila za "animiranega" oskarja nominirana samo tri nadaljevanja in samo eno (Svet igrač 3) ga je tudi dobilo. Z drugimi besedami: morda se bo letos sreča nasmehnila kuščarju Rangu ali pa kakšnemu popolnoma nepričakovanemu adutu, denimo Aloisu Neblu.