Steven Spielberg je sodobno mainstreamovsko hollywoodsko kinematografijo verjetno opredelil bolj kot kateri koli drug živeči režiser. Foto: AP
Steven Spielberg je sodobno mainstreamovsko hollywoodsko kinematografijo verjetno opredelil bolj kot kateri koli drug živeči režiser. Foto: AP

Na slovesnosti v palači Berlinala bodo februarja predvajali tudi Spielbergov najnovejši film, Fabelmanovi. 73. Berlinale bo sicer potekal med 16. in 26. februarjem naslednjega leta.

Večkratni oskarjevec Steven Spielberg je eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih filmskih ustvarjalcev na svetu. Njegov opus, ki obsega več kot 100 filmov in serij, je v zgodovini mednarodne kinematografije zadnjih 60 let edinstven zaradi svoje izjemne raznolikosti, so svojo odločitev utemeljili na Berlinalu.

Fabelmanove oglašujejo kot
Fabelmanove oglašujejo kot "najbolj oseben film Stevena Spielberga", saj gre za napol avtobiografsko zgodbo, za katero je navdih našel pri svojem odraščanju in prvih korakih v filmski industriji. V filmu med drugim nastopajo Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, in Judd Hirsch. Foto: Blitz film / Kolosej

Spielberg je bil v svoji karieri 19-krat nominiran za oskarja, domov ga je odnesel trikrat – Barva škrlata in Schindlerjev seznam sta postala najboljši film, Reševanje vojaka Ryana pa je bilo nagrajeno za režijo. Velja za najuspešnejšega filmskega ustvarjalca vseh časov. Prejel je številne nagrade, med njimi več zlatih globusov in emmyjev za filmsko ustvarjanje ter več priznanj za družbeno udejstvovanje.

Filmska in državniška priznanja
Leta 1998 je prejel veliki križ za zasluge z zvezdo Zvezne republike Nemčije kot priznanje za film Schindlerjev seznam in za fundacijo Shoah, leta 2001 ga je kraljica Elizabeta II. imenovala za viteza poveljnika britanskega imperija (KBE), leta 2015 mu je tedanji predsednik ZDA Barack Obama podelil predsedniško medaljo svobode.

Umetnik, ki udejanja film kot "tovarno sanj"
"Steven Spielberg je v svoji neverjetni karieri očaral številne generacije gledalcev po vsem svetu in dal nov pomen izrazu 'kino' kot tovarni sanj. Naj bo to večni čarobni svet najstnikov ali resničnost, ki jo je zgodovina zaznamovala za vedno, nas njegovi filmi popeljejo na drugo raven, kjer veliko platno postane primerna površina za izpolnitev naših čustev. Če Berlinale 2023 predstavlja nov začetek, ne bi mogli najti boljšega začetka od tistega, ki ga ponuja Spielbergovo veličastno delo,"
so besede direktorjev Berlinala Mariette Rissenbeek in Carla Chatriana navedli v sporočilu za javnost.