Po prizorih iz Favnovega labirinta, ki so bili videti kot odlomek iz nočne more nekoga z zelo bujno domišljijo, se nam najbrž ni treba bati, da bo Hobit 'varen' ali dolgočasen film. Foto:
Po prizorih iz Favnovega labirinta, ki so bili videti kot odlomek iz nočne more nekoga z zelo bujno domišljijo, se nam najbrž ni treba bati, da bo Hobit 'varen' ali dolgočasen film. Foto:
Guillermo del Toro
Da ne bo pomote: Guillermo del Toro je možak na desni; poleg njega je ena izmed kreatur iz filma Blade II.

Bojim se, da bi del Toro sam posnel zelo morbiden in grozljiv film, ampak glede na to, da pri projektu sodeluje tudi Jackson, bi se vse skupaj lahko izšlo.

S foruma oboževalcev LOTR One Ring
Elijah Wood kot Frodo v Bratovščini prstana
V Hobitu se mora Bilbo, Frodov (na sliki) stric, posloviti od rustikalne idile svoje rodne Šajerske.
Mnogi še dvomijo, da je del Toro pripravljen za ogromen projekt, kakršen je ekranizacija Tolkiena (seveda pa so isto pred leti trdili tudi za Jacksona).

Z oskarjem nagrajeni up mehiškega filma, režiser Guillermo del Toro, se po za zdaj še neuradnih poročilih pogaja s studiema New Line Cinema in MGM, ki iščeta režiserja za ekranizacijo naslednjega zalogaja iz opusa J. R. R. Tolkiena, romana Hobit.
Peter Jackson, možak, ki bi ga na režiserjevem stolčku pričakovali prej kot del Tora, bo film (menda sta v igri celo dva) produciral; v to je privolil šele decembra, ko je s studiem New Line po dolgem času razrešil spor zaradi neplačanih tantiem, ki se je vlekel še od tretjega dela Gospodarja prstana.

Tolkienovci projekta (za zdaj) ne bojkotirajo
Novico, da ima usodo Srednjega sveta v rokah del Toro, so Tolkienovi oboževalci (ki veljajo za ene najbolj gorečih v svetu fantazije in znanstvene fantastike) sprejeli kar dobro, so pa nekateri zaskrbljeni, da režiser zgodbe ne bi preveč obarval s svojim značilno temnim in grozečim razpoloženjem.

Samo Lyncha ne!
Če že niso vsi navdušeni, se vsaj strinjajo, da del Toro ni eden izmed tistih režiserjev, za katere nočejo, da bi se Hobitu sploh približali, "pa čeprav samo z desetmetrskim drogom". Na ta "črni seznam" so uporabniki foruma One ring, ki je posvečen predvsem oboževanju Tolkiena, uvrstili Georgea Lucasa, M. Night Shyamalana, Spika Leeja, Sama Raimija, Alfonsa Cuaróna, Michaela Baya, Tima Burtona in Davida Lyncha (čeprav verjetno ni pretiranega strahu, da bi vsaj zadnjega ta projekt zanimal).

Še prejšnji mesec se je del Toro odgovoru na vprašanje, ali so mu projekt res ponudili, izmikal: "Nočem govoriti o tem, ker je vse še zelo v zraku. Je pa Hobit edina Tolkienova knjiga, ki sem jo prebral. Bila mi je neznansko všeč, zato bi bilo kaj takega zame velika čast." 43-letni režiser trenutno končuje film Hellboy II: The Golden Army, bil pa je tudi producent trenutne španske filmske uspešnice, grozljivke Sirotišnica, ki se je (neuspešno) potegovala za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Vrača se Bilbo
Fantazijski roman Hobit je zgodba o svetu, v katerem prebivajo čarovniki, škrati, vilinci in seveda hobiti. Osrednji lik romana, ki je uvod v trilogijo Gospodar prstanov, je naš stari znanec Bilbo Bisagin, ki je tudi eden od stranskih likov v Gospodarju prstanov. Knjigo je Tolkien napisal v dvajsetih letih prejšnjega stoletja (predvsem zato, da bi razveselil svoje tri sinove) in čeprav "deluje" tudi kot samostojen roman, danes velja predvsem za uvod v 17 let pozneje objavljeno megalomansko uspešno sago Gospodar prstanov. Dogajanje Hobita je postavljeno v "čas med zoro vilincev in vlado Človeka".

Pred nami je dolgo čakanje
Vsak izmed načrtovanih dveh filmov po Hobitu naj bi imel proračun za 150 milijonov dolarjev; snemanje naj bi se začelo naslednje leto, prihod v kinematografe pa sledi leta 2010 oziroma 2011 za drugi del. Seveda gre pri zadnjem podatku še za račun brez krčmarja, kajti zaradi stavke hollywoodskih scenaristov (ki je zdaj že v 13. tednu) se s scenarijema še nihče ne ukvarja.

Jacksona še ni povozil čas
No, vsekakor ni treba, da bi se Peter Jackson komu smilil, čeprav marsikdo ne razume, zakaj po uspehu trilogije Gospodar prstanov, za katero je dobil tudi oskarja, ne bi hotel vsega skupaj ponoviti. Razlog je v tem, da nima naslednjih nekaj let niti hipa prostega časa: na velika platna bo pripeljal filmsko priredbo romana Alice Sebold The Lovely Bones, s Stevenom Spielbergom pa bosta nato začela še novo filmsko franšizo, prvi film po stripu Tintin.

Ana Jurc

Bojim se, da bi del Toro sam posnel zelo morbiden in grozljiv film, ampak glede na to, da pri projektu sodeluje tudi Jackson, bi se vse skupaj lahko izšlo.

S foruma oboževalcev LOTR One Ring