Animirana serija, ki se vrti predvsem okrog dogodivščin pivopivca in zabušanta Homerja Simpsona in njegovega pobalinskega sina Barta, je satira na vse poglede življenja povprečne ameriške družine, kulture in družbe ter brije norce celo iz televizije same. Foto:
Animirana serija, ki se vrti predvsem okrog dogodivščin pivopivca in zabušanta Homerja Simpsona in njegovega pobalinskega sina Barta, je satira na vse poglede življenja povprečne ameriške družine, kulture in družbe ter brije norce celo iz televizije same. Foto:
Simpsonovi
Simpsonovi niso imeli vpliva le na popkulturo, ampak tudi na besedišče: Homerjev godrnjavi vzklik D'oh! se je znašel celo v slovarju. Foto: Kolosej
Resnici na ljubo pa je treba povedati, da je že vsaj od leta 2000 serija pogosto tarča kritik, češ da so poudarek od 'komedije nravi' prenesli na situacijsko komedijo in se tako približali 'navadni' risanki. No, gostovanja zvezdnikov ostajajo priljubljen element serije - na sliki so U2 (v svojem Popmart obdobju konec devetdesetih).
Nancy Cartwright
Že dolgo ni več skrivnost, da bartu in nekaj drugim mulcem iz Springfielda glas posoja ženska. Nancy Cartwright je na avdicijo prišla brat vlogo Lise, a je ta kot 'srednji' otrok brez izrazite osebnosti ni pretirano zanimala. Bolj ji je bil všeč 'nemotivirani, nespoštljivi, pobalinski, a brihtni' Bart. Ko je Matt Groening slišal njeno avdicijo za Barta, jo je takoj zaposlil. Foto: Cartwright Entertainment

Lahko se zgodi, da se bodo Simpsonovi, milijarde dolarjev vredna "molzna krava" družbe 20th Century Fox, ki je obenem najstarejši še obstoječi t. i. sitcom na ameriški televiziji, po izteku aktualne, 23. sezone naslednjo pomlad poslovili. Razlog je mrtva točka, na kateri so se znašla pogajanja med studiem in šestimi glavnimi igralci, ki posojajo glasove junakom serije, ki na lahkoten način smeši pogosto banalno eksistenco ameriškega srednjega razreda.

Bi res lahko kdo nadomestil Homerjev "Do'oh!" in bartov "Ay caramba!"?
Trda pogajanja niso za vse vpletene nič novega: pri Foxu so v preteklosti že grozili, da bodo igralce zamenjali s podobno zvenečimi nadomestki - toda po četrt stoletja gre očitno tokrat prvič zares: če igralci ne pristanejo na drastično, 45-odstotno znižanje plač, Simpsonove baje dejansko čaka upokojitev.

Televizijska veja Fox je včeraj v izjavi za javnost sporočila, da so Simpsonovi "po 23 sezonah še vedno kreativno briljantni in priljubljeni po vsem svetu" ter da bi se po njihovem mnenju serija morala nadaljevati, da pa ji ne morejo več zagotoviti prihodnosti "po trenutnem finančnem modelu". "Upamo, da bomo z igralsko zasedbo dosegli dogovor, po zaslugi katerega bodo Simpsonovi lahko občinstva še naprej zabavali."

Pripravljeni so bili zdrsniti za 30 odstotkov
Dan Castellaneta, Nancy Cartwright in kolegi so bili pred ultimat postavljeni v ponedeljek, ko je studio tudi zavrnil njihov predlog, po katerem so bili pripravljeni sprejeti 30-odstotno znižanje plač v zameno za majhen odstotek od milijardne pogače, ki jo mreža služi s prodajo DVD-jev, oblačil, igrač, videoiger in drugih s Simpsonovimi povezanih zadev.

"Pri Foxu vztrajajo pri stališču, da ne bodo naročili novih epizod, če ne najdejo načina, kako drastično zmanjšati stroške produkcije," je za The Daily Beast, ki je o tem prvi poročal, komentiral neimenovani vir iz dobro obveščenih krogov. "Serija je prinesla že milijarde čistega dobička in bi jih najbrž še naprej. Igralci so se pripravljeni odpovedati približno tretjini svoje plače, a to za Fox ni dovolj."

Z osmih milijonov na štiri
To seveda ne pomeni, da bodo oškodovanci stradali. Dan Castellaneta (glasove posoja Homerju, Dedku Simpsonu, klovnu Krustyju in drugim), Julie Kavner (Marge, Patty in Selma), Nancy Cartwright (Bart, Nelson, Ralph in dr.), Yeardley Smith (Lisa), Hank Azaria (Moe Szyslak, načelnik Wiggum in Apu Nahasapeemapetilon) in Harry Shearer (gospod Burns, ravnatelj Skinner, Ned Flanders in dr.) na leto zaslužijo po približno osem milijonov dolarjev za 22 tednov dela. Tudi če sprejmejo predlagane spremembe, to še vedno pomeni štiri milijone za vsakega - kar je dovolj celo za življenje v Hollywoodu, ne le v fiktivnem Springfieldu.

Tudi če nehajo snemati, bo Fox služil dalje
Igralci seveda zagovarjajo stališče, da si zaslužijo delež dobička od prodaje sorodnih izdelkov, češ da so k slovesu serije pripomogli prav toliko kot njena avtorja Matt Groening in James L. Brooks (ta dva seveda seveda dobivata svoj delež, prav tako pa služita s pravicami za predvajanje na drugih televizijah. Studio bo, tudi ko bodo serijo nehali snemati, še leta koval milijardne dobičke (v arhivih imajo na razpolago okrog 500 epizod), za igralce pa se "zabava" z zadnjim posnetim kadrom konča - kar seveda pomeni, da je v njihovem interesu, da se snemanje novih epizod nadaljuje.

Gledanost pada, a še zdaleč ni pri tleh
In čeprav Simpsonovi niso več tako priljubljeni kot pred leti (sploša ugotovitev je, da so se vendarle že precej izpeli), pa ostajajo osrednja znamenitost nedeljskega večera na televiziji Fox, ki s Simpsonovimi ob osmih "pripravi teren" za animirani seriji Family Guy in American Dad. "Imeli so že ogromno priložnosti, da termin ob osmih zapolnijo s čim drugim, pa ga niso," komentira omenjeni vir.

Trenutno si vsako novo epizodo Simpsonovih ogleda približno 7,1 milijona gledalcev, kar je kar 14 odstotkov manj kot lani in sploh zanemarljivo malo v primerjavi s sezono 1991/92, ko je bila gledanost okrog 21,7 milijona.