Danny Glover je tudi zelo dejaven v svojem humanitarnem udejstvovanju; predvsem se zavzema za manjšine na ameriških tleh, človekove pravice v svetovnem merilu in boj proti aidsu. Foto:
Danny Glover je tudi zelo dejaven v svojem humanitarnem udejstvovanju; predvsem se zavzema za manjšine na ameriških tleh, človekove pravice v svetovnem merilu in boj proti aidsu. Foto:
Epizoda v življenju pobiralca železa (Epizoda u životu berača željeza)
Festival bo odprla Tanovićeva Epizoda v življenju zbiralca železa. Svetovno premiero je film doživel v okviru tekmovalnega programa Mednarodnega berlinskega filmskega festivala, kjer je bil nagrajen z dvema srebrnima medvedoma, in sicer za film in za najboljšega igralca, ki jo je prejel Nazif Mujić, ter s posebnim priznanjem ekumenske žirije. Koproducent filma je tudi Danijel Hočevar s slovensko produkcijsko hišo Vertigo EmotionFilm. Foto: Spletna stran festivala

Sarajevski filmski festival bo letos potekal cel mesec pozneje kot po navadi, med 16. in 24. avgustom. Selektorica programa Elma Tataragić je nedavno predstavila nabor filmov, ki bodo prikazani v sklopu tekmovalnih programov igranega in kratkega filma, ter sekcijo V fokusu. V tekmovalnem programu bo skupaj prikazanih 50 filmov.

15 svetovnih premier
Festival po besedah Tataragićeve prinaša najboljše filme z območja, skladno s svojo strategijo pa predstavlja nove talente, poglede in smernice v svetovni kinematografiji. V treh tekmovalnih programih bo 15 svetovnih, sedem mednarodnih in 18 regionalnih premier.

Za nagrado srce Sarajeva, vredno 16.000 evrov, se bodo potegovali:
- romunski film Carmen v režiji Doruja Nitescuja,
- prav tako romunski film Volk (Lupu) režiserja in scenarista Bogdana Mustaţe,
- Sa mamom (Z mamo) v režiji in po scenariju Faruka Lončarevića (BiH),
- avstrijski film Talea v režiji Katharine Mückstein,
- hrvaški film Obrana i zaštita (Obramba in zaščita) v režiji in po scenariju Boba Jelčića,
- romunski režiser Corneliu Porumboiu se vrača z nenavadno naslovljenim filmom Ko noč pade na Bukarešto ali Metabolizem,
- avstrijski film Soldate Jeannette (režija in scenarij: Daniel Hoesl),
- gruzijski prispevek V razcvetu (režija: Nana Ekvtimishvili),
- črno-beli grški film Dan pobega (Runaway Day) Dimitrisa Bavellasa.

Režiserji prihodnosti?
Za igrane filme na festivalu med drugim podeljujejo še nagrado za režijo ter nagradi za najboljšo igralko oziroma igralca. V naboru filmov iz tekmovalnega programa ni zaslediti nobenega slovenskega, kar sedem režiserjev v tekmovalnem sporedu pa je takih, ki se bodo v Sarajevu predstavili s svojim dolgometražnim prvencem (pravzaprav je Porumboiu edini, ki ima "pod pasom" že tri celovečerce).

V tekmi za nagrado za najboljši kratki film, vredno 2500 evrov, je deset filmov. Nabor je po besedah selektorice brezkompromisno nenavaden in predstavlja generacijo svežih avtorjev, ki se zelo dobro zavedajo, v kakšnem svetu živijo.

Siedlova trilogija
Program V fokusu prinaša najpomembnejše filme z območja in bo letos, kot je napovedala Tataragićeva, "zelo dinamičen". Med drugimi prinaša trilogijo avstrijskega režiserja Ulricha Seidla, ki vključuje filme Raj: Ljubezen, Raj: Vera in Raj: Upanje.

Letošnji kustos fundacije Katrin Cartlidge je ugledni igralec in producent Danny Glover, ki bo na festival prišel tudi predstavit letošnjega nagrajenca fundacije. Glover, ki se ga morda najbolj spomnimo po seriji nastopov v franšizi Smrtonosno orožje, je v zadnjih letih nastopil v raznovrstni paleti filmov, od kritiško hvaljenih Sanjskih deklet Billa Condona do futuristične apokalipse 2012.