Prebivalci Gloda, o katerem je BBC posnel tudi dokumentarec, bi z denarjem med drugim uredili vodovod, saj trenutno nimajo tekoče vode. Foto: EPA
Prebivalci Gloda, o katerem je BBC posnel tudi dokumentarec, bi z denarjem med drugim uredili vodovod, saj trenutno nimajo tekoče vode. Foto: EPA
Čeprav je Kazahstan na svoj način veličastna dežela, mora novinar Borat po vladnem naročilu odpotovati v ZDA, da bi se naučil pomembnih lekcij o tamkajšnjih ljudeh in kulturi. Komedija je v blagajno ustvarjalcem prinesla več kot 260 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Obljubljali so dokumentarni film, to pa je nekaj čisto drugega. Gre za poniževanje in provokacijo.

Odvetnik Michael Witti

Ekipa s Sacho Baronom Cohenom na čelu je prebivalce vasice, ki leži približno 140 kilometrov severozahodno od Bukarešte, prosila, da sodelujejo v snemanju filma, tistim, ki so se snemanju pridružili, pa plačala približno 3 evre, poroča BBC. Vaščani so v filmu sodelovali v prepričanju, da snemajo dokumentarni film, pozneje pa so razočarani spoznali, da so upodobili prebivalce izmišljenega kazahstanskega doma Cohenovega lika Borata.

Prebivalci Gloda menijo, da so jih prelisičili, saj so, namesto da bi postali del dokumentarne predstavitve romunske realnosti, videti kot zaostali ljudje in kriminalci. Studio 20th Century Fox, ki stoji za filmom, trdi, da je večina udeležencev dobro vedela, kakšna je tema filma. Vendar hkrati priznavajo, da je možnost, da vsi niso dobro razumeli, kaj točno snemajo.

'Predstavili so nas kot navadne kriminalce'
Vaški mehanik Spiridom Ciorebea je potožil, da so ga upodobili kot ginekologa, ki se ukvarja s prekinitvami nosečnosti. "Nisem zdravnik. Nisem ginekolog in nisem kriminalec. Splavov ne delam. Ta del me najbolj moti. Če bi šlo za dokumentarec, kot so nam povedali, me ne bi nič motilo."

Da poravnajo račune na sodišču, sta prebivalce Gloda prepričala dva odvetnika, Michael Witti iz Nemčije in Ed Fagan iz ZDA. V primeru zmage bi po njunih besedah lahko dobili tudi 30 milijonov dolarjev odškodnine. "Obljubljali so dokumentarni film, to pa je nekaj čisto drugega. Gre za poniževanje in provokacijo," je povedal Witti.

Če sodišče dosodi v njihovo korist, namerava Spiridomov sin Ion denar porabiti za inštalacijo vodovoda, da vaščanom končno ne bi bilo več treba hoditi po vodo v skupni vodnjak. Z drugim delom denarja pa namerava ustanoviti podjetje s sokovi in sadjem.

Sodišče za zdaj še brez posluha
Ion in Spiridom Ciorebea sta skupaj s sovaščanom Nicholaem Todorachem odpotovala v London, kjer sta predstavila svoje stališče v prostorih studia 20th Century Fox. Aprila je sodnica ameriškega okrožnega sodišča Loretta Preska primer zavrnila, češ da bi morali predstaviti bolj natančne navedbe, če bi želeli uspeti. A prebivalci Gloda se ne dajo in nameravajo storiti natanko to.

M. K.

Obljubljali so dokumentarni film, to pa je nekaj čisto drugega. Gre za poniževanje in provokacijo.

Odvetnik Michael Witti