Matt Damon se že tretjič vrača na filmska platna v podobi Bourna. Foto: NN
Matt Damon se že tretjič vrača na filmska platna v podobi Bourna. Foto: NN
Matt Damon, Paul Greengrass
Trilogija je režiserja Greengrassa ponesla med najbolj iskane filmske ustvarjalce. Foto: NN

V prvem delu je skušal odkriti, kdo je, nato je v drugem filmu maščeval svoje trpljenje, z vrnitvijo pa ničesar ni pozabil. Bourne je človek brez domovine in preteklosti. Odkar so ga našli ribiči v Sredozemskem morju, skuša odkriti, kdo je, zakaj in čemu so ga izurili v
ubijanju, kdo je ubil njegovo ženo, in se seveda maščevati ter zaživeti na novo. Tretji film Bournov ultimat je zdaj na ogled tudi v slovenskih kinematografih.

Bourne v tretjem filmu ponovono postane tarča, njegova edina želja pa je, da bi dokončno obračunal z ljudmi, ki so mu uničili življenje. Sled ga pripelje do novinarja Rossa, ki prav tako postane tarča vladnega predstavnika Noaha. Ta v lov za ubežnikoma pošlje odločno agentko Pamelo, po življenju pa jima streže tudi okrutni morilec Paz. Bourne nima več ničesar za izgubiti, zato bo vse, kar so ga med urjenjem naučili, uporabil, da bo načel svoje stvaritelje in končno zaključil svojo zgodbo.

Aktualna tematika iz hladne vojne
Poleg stalne igralske ekipe bo v filmu mogoče videti tudi nekaj novih obrazov, med njimi bodo tudi David Strathairn v vlogi Vosna, Scott Glenn v vlogi direktorja CIE, Kramerja, morilca, ki lovi Bourna, pa bo v tretjem delu upodobil mladi Venezuelec Edgar Ramirez, ki je na tem položaju nasledil Cliva Owena in Karla Urbana.

Scenariji trilogije o Bournu so narejeni po knjižni predlogi, ki pa ji ne sledijo popolnoma, saj je bila knjiga napisana med hladno vojno, kar pomeni, da nekatere zgodovinske navezave niso več aktualne. Vendar pa je osrednja nit zgodbe, ki se plete okoli zarot in vladnih programov, zelo sodobna, zato so avtorji filma brez težav junaka premestili v sodoben čas. V tretjem delu se tako Bourne znajde v vohunskem svetu po 11. septembru, v katerem niso pokvarjeni zgolj posamezniki, temveč je brez moralnih in etičnih načel celoten sistem.