Brian De Palma je festivalu v Benetkah že petič 'poklonil' svetovno premiero svojega filma. Foto: EPA
Brian De Palma je festivalu v Benetkah že petič 'poklonil' svetovno premiero svojega filma. Foto: EPA
Scarlett Johansson
Scarlett Johansson zavrti glavo dvema policistoma. Foto: Reuters
Hilary Swank
Kaj je pravo poslanstvo skrivnostne ženske, ki jo je odigrala Hilary Swank? Foto: EPA

Filmu The Black Dahlia (Črna dalija) sta direktor festivala Marco Müller in predsednik Davide Croff namenila vlogo otvoritvenega filma 63. izvedbe dogodka, ki ob festivalih v Berlinu in Cannesu velja za enega najprestižnejših 'zborov filmarjev' v Evropi. Povabljenci bodo prve kadre novega De Palminega filma uzrli 30. avgusta, torej na dan odprtja festivala, ki bo vrata zaprl 9. septembra. Film povzema resnično zgodbo o umoru igralke Elizabeth Short, ki je Združene države Amerike pretresel leta 1947. Morilca niso nikoli našli, igralkin vzdevek Črna dalija pa še danes vzbudi spomin na brutalni umor.

Tri usodne ženske - dve sta živi, ena mrtva
Scenarij, ki govori o preiskavi umora neznane igralke, je nastal po knjižni predlogi Jamesa Ellroya. Zgodbo sta morali dodobra preučiti Hilary Swank in Scarlett Johansson, ki jima je Brian De Palma namenil glavni vlogi. Johanssonova je odigrala dekle, v katero se zaljubita policista, ki preiskujeta umor, Hilary Swank pa je skrivnostna ženska, ki je povezana z zločinom. Naj omenimo še 'pravi imeni' zaljubljenih policistov, ki ju obenem z likom Scarlett Johansson povsem obsede tudi ženska, katere umor preiskujeta. To sta Josh Harnett in Aaron Eckhart.

Povratniki v Benetkah
Prvi De Palmin film, ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Benetkah, je bil Sisters (Sestre) iz leta 1975. Davide Croff in Marco Müller sta izrazila izredno zadovoljstvo, da je De Palma sprejel povabilo k sodelovanju na letošnjem filmskem festivalu. Tudi zato, ker je festival na ta način pridobil še dve zvezdniški imeni, ki sta svoj pohod med slavne začeli ravno na festivalu, za katerega velja, da drugače kot festival v Cannesu časti predvsem filme z veliko umetniško vrednostjo. V Benetke bosta namreč pripotovali Scarlett Johansson in Hilary Swank. Prva je Benetke leta 2004 osvojila z nastopom v filmu Izgubljeno s prevodom, druga pa leta 1999, ko je zaigrala v filmu Fantje ne jočejo.