Tim Burton bo v novih projektih obiskal Alico v čudežni deželi in k življenju obudil Frankenweenieja. Foto: Reuters
Tim Burton bo v novih projektih obiskal Alico v čudežni deželi in k življenju obudil Frankenweenieja. Foto: Reuters
Predbožična mora
Tako kot Predbožična mora bo tudi novi Burtonov film Frankenweenie posnet v stop-motion animaciji.

Ameriški režiser je podpisal pogodbo s studiom Walta Disneyja, za katerega bo posnel omenjena filma v 3D-tehniki. Najprej se namerava posvetiti filmski priredbi Carrollovega romana Alica v čudežni deželi, potem pa še svojemu kratkemu filmu Frankenweenie iz leta 1984, ki ga bo na filmska platna prenesel v celovečerni različici.

Najprej Alica, potem Frankenstein
Alico bodo začeli snemati naslednje leto, film pa bo sledil tehniki in animaciji, ki jo je pred kratkim v svojem animiranem filmu Beowulf uporabil Robert Zemeckis. Nova Disneyjeva risanka bo nastala pod peresom Linde Woolverton, ki je tudi avtorica Disneyjevih uspešnic Levji kralj in Lepotica in zver. Pravljični Alici bo sledila bizarna in humorna grozljivka Frankenweenie, ki na samosvoj način obravanava Frankensteinovo zgodbo. Ta se v Burtonovem primeru vrti okoli mladega Victorja in njegovega psa Sparkyja, ki ga do smrti povozi avto, njegov lastnik pa se odloči, da ga bo ponovno obudil k življenju. Pri drugem projektu bo pero v roke prijel kar Burton sam, ki bo film tudi produciral. Tako kot njegova prejšnja filma Nightmare Before Christmas (Predbožična mora) in The Corpse Bride bo tudi Frankenweenie posnet v animaciji stop-motion.

Eden najbolj kreativnih ameriških režiserjev
Direktor studia Walta Disneyja Dick Cook je povedal, da se veseli ponovnega sodelovanja z enim najbolj kreativnih ameriških režiserjev. Burton je kariero animatorja začel v Disneyjevem studiu, nazadnje pa je z njim sodeloval pri filmu Ed Wood.

K. S.