Foto:
Foto:
Bill Murray se bo podal na iskanje sina, za katerega sploh ni vedel, da ga ima.

Po lanskem festivalu, ki ga je s svojim dokumentarcem Fahrenheit 9/11 zaznamoval Michael Moore in ki je bil precej obarvan s političnimi temami, se Cannes letos vrača v stare in preizkušene vode.

Kurt Cobain malo drugače
Gus Van Sant bo na festivalu, ki bo potekal od 11. do 22. maja, predstavil film Last Days. To je zgodba o glasbeniku, ki nekoliko spominja na Kurta Cobaina. Von Trier pa se bo za zlato palmo potegoval s filmom Manderlay. V njem v glavnih vlogah zaigrata Willem Dafoe in Lauren Bacall, gre pa za drugi del ameriške filmske trilogije tega avtorja, ki jo je začel s projektom Dogville.

Murray na lovu za sinom
Wim Wenders se v Cannes vrača prvič po letu 1997, tokrat s filmom o ostarelem igralcu v vesternih Don't Come Knockin', Jim Jarmusch pa bo na enem najbolj prestižnih filmskih festivalov predstavil projekt Broken Flowers, v katerem Bill Murray prečesava ZDA, da bi našel sina, za katerega ni vedel, da ga ima. Med zanimivejšimi filmi je tudi triler Davida Cronenberga A History of Violence, v katerem se bosta predstavila Ed Harris in William Hurt.

Odmik od lanskih dokumentarcev
Umetniški direktor festivala Thierry Fremeaux je o filmih, ki jih bo mogoče videti na festivalu, dejal, da gre za vrnitev k velikim avtorjem, ki so v Cannesu že sodelovali, medtem ko je šlo lani predvsem za poudarjanje pomena dokumentarnih filmov.

V konkurenci sta tudi režiserski debut Tommyja Leeja Jonesa The Three Burials of Melquiades Estrada in film iraškega režiserja Hinerja Salima Kilometer Zero. Zunaj konkurence pa si bo mogoče ogledati tudi film Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith in delo Woodyja Allena Match Point.