Foto:
Foto:
Seks v mestu
Seks v mestu je film o življenju, čevljih in sploh vsem ... Foto: EPA
Seks v mestu
Kako se zaljubiti v New Yorku in preživeti? Potem pa si še zagotoviti gnezdece na tamkajšnjem neizprosnem nepremičninskem trgu ... Foto: EPA
Sarah Jessica Parker
Seks v mestu
Film pa menda ne bo prinesel takšne vedrine, kot jo pričakujejo nekateri. SJP namiguje, da je celo precej žalosten. Torej - v svojo mikrotorbico pred odhodom v kino ne pozabite vtakniti robčkov, če bo dovolj prostora. Foto: EPA

Ta teden v kinematografe po svetu, v Sloveniji bo na ogled od 4. junija naprej, prihaja dolgo pričakovani film o ljubezni in prijateljstvu (ter čevljih) v metropolitanskem New Yorku, ki je (ženski) svet najprej zasvojil v obliki TV-serije.

Šok: Film je pravzaprav žalosten!
Na milijone pred TV-sprejemnike prikovanih gledalk je kar šest sezon zaposlovalo razmerje publicistke Carrie s premožnim in postavnim finančnikom Mr. Bigom (v slovenskem prevodu Živina) v podobi Chrisa Notha, "v drugem planu" pa so bila ljubezenska življenja in modne izbire njenih prijateljic: strokovnjakinje za odnose z javnostmi Samanthe, galeristke Charlotte in odvetnice Mirande.

Štiri leta po televizijskem mrku je četverica Newyorčank nazaj in producenti gledalce najbolj "dražijo" prav z usodo Carrie in Živine. Kako se bo zgodba dokončno razpletla?

Med producenti filma in TV-serije je tudi Sarah Jessica Parker, ki upodablja glavno junakinjo Carrie. Povedala je: "Ljudje, ki jim je serija všeč, pričakujejo veselje in lepe čase in muhavost in obleke in koktejle ter začinjen jezik. A morda ne pričakujejo tega, da je film pravzaprav precej žalosten."
Biti star 35 ni enako kot biti star 40 let
Film se začne, kjer se je serija končala: Carrie in Živina sta skupaj, Samantha je s svojim mladim "žrebcem" v Los Angelesu, Charlotte z možem vzgaja svojo kitajsko posvojenko, Miranda pa živi v Brooklynu s svojim možem in sinčkom.

Michael Patrick King, scenarist in režiser filma, je povedal: "Vedno sem se zavedal, da je velika nedokončana zgodba zgodba o Živini - se bosta Carrie in Big poročila? Kaj bo, če se bosta, in kaj NE bo?" King pravi, da se scenarij osredotoča na razliko med biti star 35 in 40 let, in stvari, ki se jim odpoveš z odraščanjem.

Modni navdušenci ne bodo razočarani
A, oboževalci, ni razloga za skrbi: dekleta so še vedno strastne modne navdušenke, saj je na krovu spet tudi stilistka Patricia Field, ki je z delom pri Seksu v mestu povzročila "največjo stvar v modi od izuma hlač". Vsaj, če gre verjeti modni bibliji, reviji Elle, v kateri so zapisali še, da so ustvarjalci začeli neustavljiv pohod ekonomskih, kulturnih in družbenih smernic, ki so še danes zelo pomembni, "od verižic z imeni do razkritih naramnic modrčkov - Seks v mestu je ustvaril nekaj najpomembnejših modni zapovedi zadnjih 10 let".

Parkerjeva je vestno shranila vse obleke njenega lika, "ki niso bile sposojene", kar je bilo zelo priročno, ko je bilo treba za film spet napolniti Carriejino omaro.

SJP in Cattrallova zanikata spor
A Parkerjeva pravi, da je bilo kljub uspehu TV-serije zelo težko ustvariti film. "Posneti film o štirih ženskah pri štiridesetih ni ravno način, na kakršnega si v Hollywoodu želijo zapravljati denar." Na koncu je pri studiu New Line Cinema v lasti korporacije TimeWarner zmagala predanost oboževalcev.

Težave pa so imeli tudi s privolitvijo vseh zvezdnic serije na snemanje filma, še posebej Kim Cattrall, ki igra Samantho, in najprej ni želela nastopiti v filmu - a menda ne zaradi domnevnega prepira s Parkerjevo, ki ga obe zanikata.

"Koliko se zgodi v štirih letih," je povedala Cattrallova, ki se je izgovarjala na izčrpanost, ločitev, konec serije in težave njenega očeta z demenco za začeten negativen odgovor.

Kdo bi se branil še več "Seksa"?
Kristin Davis, filmska Charlotte, in Cynthia Nixon, ki igra Mirando, pa sta snemanje filma označili za uresničitev sanj. Tako Nixonova: "Počutiva se, kot da sva umrli in znova vstali."

In medtem ko so prve ocene filma mešane, kritiki vseeno pričakujejo, da bo uspešnica. "Eno je gotovo: oboževalci serije bodo drli v kino," je zapisala Celia Warden v britanskem Daily Telegraphu. In, če bo film uspešnica, se morda obeta nadaljevanje. King namiguje: "Mislim, da nihče ne more zavrniti še več seksa, ki ti pade v naročje, če je dober."

Serija, ki je nastala po avtobiografskih kolumnah Candace Bushnell v newyorškem časopisu Observer, je ustvarjalcem prinesla osem zlatih globusov in sedem emmyjev, v marketinške višave pa je ponesla čevlje s podpisom Manola Blahnika in koktejl cosmopolitan. Med drugim.

Na desni si oglejte še predfilm za Seks v mestu, ki že precej časa kroži po spletu.

A. K.